Бокова: ООН трябва да работи за дипломация, превенция на конфликти и диалог

„Аз съм от едно поколение в България, което работи за трансформирането на страната към демокрация“. Така генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова започна встъпителната си реч по време на неформалното й изслушване във връзка с нейната кандидатура за поста генерален секретар на ООН. Изслушването продължи два часа, през което време представители на страните членки на Общото събрание на ООН задаваха въпроси. Свои питания отправиха и представители на граждански групи. Бокова показа увереност и компетентност, като отговаряше гладко и цитираше с лекота стратегии и резолюции на ООН.

„Вярвам силно в мултилатерализма. Смятам, че с всички нови предизвикателства – бежанци, конфликти, екстремизъм, разрушаване на световното наследство, ООН трябва да работи за превенция, мир, дипломация и диалог. Трябва да живеем заедно и да се уважаваме“ – с тези думи Бокова очерта визията си за бъдещето на Световната организация. Тя посочи, че ООН е за всички – за големите и за малките нации, за развити и развиващи се: „Универсалността на организацията е един от най-големите й активи. Ще поддържам диалога с всички регионални групи, защото е важно да имаме по-голяма перспектива в разрешаването на проблемите“, каза генералният директор на ЮНЕСКО.

Въпреки заявката, че е участвала в трансформациите и прехода в България, Бокова не навлезе в конкретика при въпросите за реформа на ООН и на Съвета за сигурност. Но многократно се позова на опита си като генерален директор на ЮНЕСКО, за да увери, че е способна да се справи с управлението и оптимизирането на огромната администрация на ООН. В един момент дори извади от дамската си чанта копие на Хартата на ООН, за да покаже, че постоянно я носи със себе си и да декларира, че ще се съобразява с нейните принципи при назначенията в генералния секретариат на организацията.

Бокова обърна специално внимание на жените. „Мисля, че ХХI век трябва да бъде века на равенство между половете и жените трябва да имат възможността да се развиват като равноправни членове на обществото. ООН трябва да поеме по-голяма отговорност относно елиминирането на насилието над жените“, посочи тя.

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!