Болестта на Алцхаймер може да се предава от човек на човек

Най-разпространената форма на деменция, която води до патология на мозъка – болестта на Алцхаймер, може да се предава от човек на човек в операционната.
[ad id=“225664″]

Твърдението е на британски учени, оглавявани от Джон Колиндж, професор по неврология към Юнивърсити колидж в Лондон. Досега учените предполагаха, че болестта на Алцхаймер е най-вече следствие на напредналата възраст и само отчасти се дължи на генетично въздействие.Новото откритие показва, че е възможно деменцията при пациентите да възниква и в резултат на операция в болница, на преливане на кръв или стоматологични процедури като лечение на кореновите канали на зъбите.

[ad id=“263680″]

image0 (9K)

Британските специалисти не са открили признаци, че самата болест на Алцхаймер е заразна. Медицинските процедури обаче, които се осъществяват със заразени инструменти, способстват за натрупване в организма на амилоидни протеини – предвестник на тежкото заболяване.

[ad id=“236993″]

Откритието на британските учени е свидетелство за това, че „семената“ на болестта на Алцхаймер – микроскопичните молекули на амилоидните протеини – могат да се предават от човек на човек. Според авторите на изследването откритието ще позволи по-добре да се разберат пътищата за развитие на деменцията.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!