БСП в атака: В дъното на този корупционен модел е Бойко Борисов!

„Това, което сега се случва, е изключително нелицеприятно, защото се вижда уродливото лице на корупцията, която е разяла всичко до дъно. В дъното на този модел стои самият премиер. Той е допуснал това да се случи за тези десет години под неговото управление. Говоря за модел на управление, който е тотално сгрешен – тоталитарен и който води до тази корупция“. Това каза пред БНР секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов.

Според него подаването на оставка на един или друг член на ГЕРБ, който заема определена длъжност в изпълнителната или законодателната власт, няма да промени нищо. Дали ще сменим господин Х или госпожа Y, резултатът ще е един и същ“, подчерта Филип Попов.

„Този парламент е изчерпан. Не искаме да сме част от статуквото, което доведе до ежедневните скандали. Пътят, по който трябва да се тръгне, е смяната на този модел и парламент и това става с извънредни парламентарни избори. Няма друг демократичен и правов начин, за да се стигне до тази цел. А това е необходимо и за страната ни“, каза още Филип Попов. 

„Според мен следващият шеф на КПКОНПИ е избран вече, но тъй като не отговаряше на досегашните критерии за шеф на антикорупционният орган, затова управляващите ги променят“, заяви по бТВ зам.-предсетелят от ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов. Той предположи, че на четвъртите поправки на антикорупционния закон, ще бъде заложено следващият шеф на КПКОНПИ да има висше образование със степен магистър, но може и да не е юрист.

Христо Проданов беше категоричен, че БСП иска и оставкакта на председателя на КПКОНПИ, но и на неговия заместник, защото той трябва да води разследването срещу шефа си. „В скандалите с „имотгейт“ се оказа, че той има по-голяма тераса от председателя и има същите проблеми. Няма как заместникът да разследва председателя“, обясни депутатът от левицата.

Проданов припомни, че когато се е приемал антикорупционният закон, от БСП са предложили предсеателят му да се избира от президента, а не от Народното събрание, защото той трябва да проверява депутатите.

На въпрос кой би проверявал тогава президента, Проданов обясни: „Възможността за генериране на корупция от държавния глава е нищожна, защото бюджетът на президентството се състои от пари за представителни разходи и за заплати. Докато в изпълнителната и в местната власти е основният генератор на корупция. Затова казахме миналата година, че не трябва Пламен Георгиев да е председател на КПКОНПИ по няколко причини. Той беше наблюдаващ прокурор по делото „Ало, Ваньо съм“, когато Бойко Боирсов беше записан да говори по телефона с шефа на митниците. След това беше зам.-министър на правосъдието на кабинета Борисов 1. Това са факти, които показват, че той е политически зависим от ГЕРБ. Затова казахме, че не бива тойзи, който ще проверява изпълнителната власт, да е зависим от нея.“ 

„Имотният въпрос с Делян Добрев е свързан с негови близки. Важното е, че те са общински съветници от ГЕРБ в Хасково, което показва, защо толкова много се дърпаха управляващите да няма в Антикорупционния закон – обхват на общинските съветници. Защото още в началото на миналата година, когато законът беше приет, щяха да лъснат много неща“, посочи Проданов.

Той припомни, че когато Данаил Кирилов беше номиниран за правосъден министър от премиера Бойко Борисов, той му е поръчал да бъде отново преработен  антикорупционният закон така, че да бъдат вкарани в обхвата му общинските съветници, при положение, бе когато БСП настояваше за същото, именно Кирилов беше против и отхвърли същото предложение.

Христо Проданов предположи, че сега няма да има драма в ГЕРБ, при която парламентарната им група да не пуска Делян Добрев да си тръгне от народното събрание. 


image0 (9K)