НАЙ-НОВИ:

Chevron създава ново звено с фокус върху зелената енергия

Chevron създава ново звено с фокус върху зелената енергия

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският енергиен гигант Chevron Corp. създава ново бизнес подразделение, фокусирано върху разработването на нови технологии, като улавяне на въглерод и производство на водород, предоставяйки предния пример за това как компания от групата Big Oil се позиционира в енергийния преход, пише Bloomberg. 

Още по темата

49-годишният Джеф Густавсон ще бъде назначен за президент на звеното, наречено Chevron New Energies, като официално той ще встъпи в длъжност на 2 август. Понастоящем той е вицепрезидент на компанията за проучване и производство за Северна Америка и ръководи операциите на Chevron в Пермския басейн, петролното сърце на САЩ, където компанията е един от най-големите производители. 52-годишният Райдър Бут ще наследи Густавсон на тези позиции.

„Първоначалният фокус на Chevron New Energies ще включва възможности за комерсиализация на водородна технология, улавяне на въглерод и подпомагане на продължаващия растеж при биогоривата“, посочват от компанията.

Новото звено и назначаването на Густавсон представляват поредната промяна в амбициите на Chevron за ограничаване на своя въглероден отпечатък и стимулиране на инвестициите в биогорива. Компанията следва примера на своя местен съперник Exxon Mobil Corp., който създаде свое собствено нисковъглеродно подразделение през февруари. За разлика от някои европейски енергийни концерни Chevron и Exxon се ангажираха в дългосрочен план с добива на петрол и газ и отказаха да обещаят постигане на въглероден неутралитет въпреки натиска от страна на инвеститорите.

Густавсон ще докладва директно на главния изпълнителен директор на Chevron Майк Уирт. Компанията заяви, че планира да предостави повече подробности за новото бизнес звено в срещата с инвеститорите на 14 септември.

източник https://www.investor.bg/ ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon