Почина проф. Александър Чирков!

Неочаквана смърт почерни света на медиците. Рано тази сутрин – е починал проф. Александър Чирков.

Професорът е бил във варненски хотел, където през нощта около 3.30 часа внезапно се е почувствал зле, вдигнал е температура и рязко се е влошил. Въпреки бързата намеса на лекарите е издъхнал малко след това.

Той е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г. Заминава през 1966 г. за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер.

Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор и създател на болницата „Св. Екатерина“. Проф. Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

В медиите не се споменава за коронавирус.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!