COVID в Европа: Вечерен час във Франция, протести в Дъблин

Проблем на границата между Чехия и Полша заради новите по-строги мерки и в двете държави – дълги опашки. Изненадани от изискването за PCR тест недоволстваха, че работят в съседната държава, а сега са принудени или да се изследват, или да прекарат 14 дни под карантина. В части от Франция от днес е в сила пълно затваряне за уикендите, съобщи БНТ.

Английската алея в Ница е празна, а малцината, които са излезли да се поразходят скоро са глобени от полицаи. От днес тук и в още няколко френски града е в сила пълно затваряне за уикендите. Хората могат да напускат домовете си най-много за час и не трябва да се отдалечават на повече от 5 километра. Разрешено е излизането единствено за спортуване, пазар или разходка на домашен любимец.

Мярката ще бъде в сила през следващите няколко уикенда, като се очаква в понеделник властите да решат дали тя да се прилага и в Париж.

Чехия удължи извънредното положение с още 3 седмици. От понеделник гражданите ще имат право да се придвижват само в собствения си квартал, няма да работят и по-големите магазини, а пред тези, които ще трябва да затворят, днес се извиха дълги опашки.

В аптеките и други магазини за стоки от първа необходимост стриктно ще се следи за броя клиенти. На обществени места става задължително носенето на маска с висока степен на защита.

Недоволни от строгите мерки са и в Дъблин, където днес стотици излязоха на протест срещу затварянето. Част от демонстрантите хвърляха бомбички по полицията, стигна се и до сблъсъци.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 

(Visited 29 times, 1 visits today)

image0 (9K)