COVID-19 се плаши от бременните и бебетата

Световната здравна организация (СЗО) вече официално обяви коронавируса (COVID-19) за пандемия. Положението и в България не е никак приятно.

Но може ли COVID-19 да покоси и бременните жени и как това ще се отрази на нероденото бебе? Отговорите на този и още куп въпроси дава акушер-гинекологът Марк Курцер, който е академик и доктор по медицина.

„Към днешна дата всички се интересуват от ролята на коронавирусната инфекция в развитието на усложнения при бременни жени, както и може ли вирусът да доведе до усложнения при бременността и дори по-страшно – да предизвика спонтанен аборт. Всички се чудят и има ли ограничения за забременяване, когато има риск от развитие на коронавирусна пандемия в световен план“, казва лекарят.

image0 (9K)

Курцер отбелязва, че според наличните данни, предоставени включително и от китайски лекари, „бременните жени не са изложени на риск от COVID-19“.

„В момента в риск са по-възрастните хора, които имат съпътстващи заболявания, като например диабет, сърдечни болести или дихателни проблеми“, обясни специалистът.

Според лекаря в риск са хората над 60-годишна възраст. В този случай заплахата, която представлява коронавирусът, нараства в пряка пропорция с възрастта на човека.

„Ако не сте изложени на риск, то това не означава, че не сте преносител на болестта и не сте заплаха за хората около вас. Но бъдете спокойни – бременните жени и неродените им бебета не са изложени на риск. Не се притеснявайте и да забременявате – няма опасности! Множете се!“, призовава гинекологът.

jenata.blitz.bg

(Visited 3 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!