Световни новини

COVID-19 и децата без дом. УНИЦЕФ предупреди за нови рискове в условията на пандемия

4 август 2017, Сирия. Вътрешно преместено дете пред кутия с хуманитарна помощ, предоставена от УНИЦЕФ.

19 милиона деца са преместени от домовете си в други части на страните, от които произхождат. Феноменът с преместените деца съществува отдавна, но никога броят им не е бил толкова висок. Това се казва в доклад на УНИЦЕФ, детският фонд на ООН. Разпространението на COVID-19 превръща тези деца в една от най-уязвимите групи, пише в текста, публикуван във вторник.

Новината идва на фона на непрекъснато нарастващ брой на преместените от домовете им хора. Ако в момента в света има 46 милиона души (в това число и 19-те милиона деца), преместени в други части на страните си, то преди десет години те са били 25 милиона.

През миналата година децата под 18 годишна възраст са представлявали повече от 40 % от всички вътрешно преместени лица. Това позволява на УНИЦЕФ да определи ситуацията като критична и да напомни, че дори и без пандемията от коронавирус тези деца не получават нужните медицински грижи. Наличието на COVID-19 обаче поставя нещата в още по-тревожна светлина.

Вътрешно преместените деца са традиционно изложени на риск от сексуално насилие и експлоатация, много от тях стават жертви на трафика на хора и на детските сватби. Повечето са разделени от родителите си и живеят в пренаселени лагери за бежанци или неформални жилищни образувания без елементарни хигиенни условия. Всичко това е предпоставка за големия риск, пред който те се намират в условията на пандемия от COVID-19.

През 2019 е имало 12 милиона нови случая на вътрешно преместени деца, пише още в доклада. 3.8 млн. от тях са напуснали заради въоръжени конфликти, а останалите 8.2 млн. са станали жертва на природни бедствия като наводнения и бури.

Най-големият брой преместени деца е регистриран в района на Близкия Изток и Северна Африка, както и в Западна и Централна Африка. Само в Сирия става дума за 2.4 млн. деца.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Вдигнаха „Спартан“ за спешен пациент от Варна до София

Полетът бе изпълнен в условията на усложнена обстановка...

2 минути ago

Круиз за нудисти примамва с 11 дни голо хоро и връщане в рая

Пасажерите трябва да са наметнати на пристанищата...

12 минути ago

Откриха огнище на птичи грип във ферма за патици

То е в обект в хасковското село Константиново...

42 минути ago

Вдихнаха „Спартан“ за спешен пациент от Варна до София

Полетът бе изпълнен в условията на усложнена обстановка...

един час ago

Зодии, за които месец май носи трудности

Вижте дали вашата зодия е сред тях...

2 часа ago
image0 (9K)