Categories: България

От COVID-19 почина бившия военен министър Георги Ананиев

Бившият военен министър в кабинета на СДС Георги Ананиев е починал след усложнения от COVID-19. Тъжната вест съобщи бивш зам.-министър на МВР и знакова фигура в СДС Здравко Зафиров в профила си в социалната мрежа.

„С искрена болка, Ви съобщавам, че почина бившият министър на отбраната Георги Ананиев. Прекрасен, скромен, работлив човек и приятел. Почивай в мир, приятелю. Пазете се хора! Ковид не прощава!”, написа Зафиров.

“Светъл път на душата ти! Сбогом… Ковид те отне от нас, но няма да ни вземе спомените с теб”, прости се с него в социалната мрежа и Кремена Ананиева.

Георги Ананиев е роден е на 12 април 1950 г. в с. Косача, Софийско. Завършва техникум по металургия и механотехника в Перник. През 1974 г. завършва Висшия минно-геоложки институт в София. След обучение в Школата за запасни офицери “Христо Ботев” в Плевен е назначен за командир на взвод в мотострелковия полк в Момчилград. През 1996 г. е повишен в звание майор от запаса.

От началото на 1992 г. при първото правителство на СДС начело с Филип Димитров е заместник областен управител на Софийска област. През същата година е назначен за заместник-министър на отбраната по военно-икономическите въпроси.

През 1993 и 1994 г. е началник на управление в администрацията на Софийска област. 1995 – 1997 г. Ананиев е депутат в 37-то народно събрание с листата на СДС. Член на Комисията по национална сигурност. Активно участва в разработването на Закона за отбраната и въоръжените сили.

Министър на отбраната от 12 февруари 1997 г., когато е назначен в служебния кабинет на Стефан Софиянски. От май 1997 г. е министър на отбраната в правителството на Иван Костов.

При ремонт на кабинета през декември 1999 г. е освободен от поста, на негово място за министър на отбраната е назначен Бойко Ноев. Ананиев става секретар по отбраната на президента Петър Стоянов. Предложението за назначаване идва лично от върховния главнокомандващ.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Как да не изглеждате отчаяни в любовта?

Никога не показвайте несигурност...

36 минути ago

Сатанински секс: Румънски гуру води жени в Париж на „просвещение“

Разследване разплита измама с момичета от 30 държави...

един час ago

Най-много двустайни жилища са пуснати в експлоатация 2023 г.

Северозападният район е с най-малко новопостроени жилища...

2 часа ago

3 зодии, които ги чака голяма трансформация преди лятото

Тези знаци са готови да се впуснат в нови пътешествия...

2 часа ago

Скок на покупките на имоти у нас от чужденци

В куротите най-много са сделките в Банско и Слънчев бряг...

2 часа ago

Виктор Уембаняма е новобранец номер 1 в НБА

Французинът бе избран с пълно единодушие...

3 часа ago
image0 (9K)