(CV) Байдън обяви как ще бъдат разпределени 25 милиона дози ваксина срещу ковид, които САЩ ще предоставят на други страни

CV 21:24:31 03-06-2021
DI2124CV.005
САЩ – коронавирус – ваксини

Байдън обяви как ще бъдат разпределени
25 милиона дози ваксина срещу ковид,
които САЩ ще предоставят на други страни

Вашингтон, 3 юни /БТА/
Американският президент Джо Байдън обяви днес по какъв начин ще бъдат разпределени 25 милиона дози от ваксини срещу ковид, които САЩ ще предоставят на други страни, предаде Ройтерс.
Това количество ще бъде разпределено в съответствие с план за предоставянето на общо 80 милиона дози срещу ковид от САЩ на други страни по света.
САЩ ще дари близо 19 милиона дози от запаса си с ваксини срещу ковид чрез международната програма за споделяне на ваксини КОВАКС.
Чрез КОВАКС САЩ ще предоставят 6 милиона дози на страни от региона на Латинска Америка и Карибите, около 7 милиона на страни от Южна и Югоизточна Азия и около 5 милиона дози на африкански страни.
Останалите дози, които са малко над 6 милиона, ще бъдат предоставени директно от САЩ на други страни, сред които Канада, Мексико, Индия и Южна Корея.
„Ние доставяме тези дози не за да си издействаме услуги или за да си гарантираме отстъпки. Предоставяме ги, за да спасим човешки живот и за да поведем света за слагане край на пандемията, със силата на нашия пример и на нашите ценности“, заяви Джо Байдън.
Байдън бе подложен на натиск от международната общност да предостави на други страни излишъка на САЩ от ваксини срещу ковид, отбелязва Ройтерс.
В продължение на месеци Белият дом бе фокусиран върху американската ваксинационна кампания, но президентът Байдън обеща, че САЩ ще започнат да снабдяват с ваксини на други страни и обеща да изпрати в чужбина най-малко 20 милиона дози от ваксините срещу ковид на „Пфайзер“/“Бионтех“, „Модерна“ и „Джонсън и Джонсън“. По-рано американският лидер обяви, че САЩ ще предоставят на други страни около 60 милиона дози от ваксината срещу ковид на „Астра Зенека“.
Сред 25-те милиона дози, които Байдън обяви днес, няма да има такива от ваксината на „Астра Зенека“, обяви Белият дом.

/Божидар Захариев/
/ДИ/

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!