(CV) Британски учени установиха нивото на антитела, което предотвратява симптоматичен Ковид-19

CV 19:31:31 24-06-2021
HT1930CV.027
Ковид – Великобритания

Британски учени установиха
нивото на антитела, което
предотвратява симптоматичен Ковид-19

Лондон, 24 юни /БТА/
Британски учени установиха нивото на антитела, което е необходимо за предотвратяване на симптоматичен Ковид-19, предаде Ройтерс, като цитира изследване на Оксфордския университет.
Резултатите могат да доведат до ускоряване на процеса по разработването на нова ваксина.
Учените са изследвали кръвни проби от доброволци, участвали в изпитванията на ваксината на „АстраЗенека“. Нивото на антителата им 28 дни след втората доза от препарата е сравнено с това на хора, които са се разболели от Ковид-19 повече от седем дни след взимането на кръвната проба.
Наличие на голям брой от някои антитела е установено в кръвните проби, които учените са използвали, за да установят нива на антитела, свързани с различи степени на защита срещу вируса.
На следващ етап от изследването учените успявали да изчислят ефективността на ваксината от 50% до 90% на базата на нивото на антителата, които са се образували след втората доза на ваксината.
„Тези резултати са важни, тъй като ни позволяват да направим оценка на ефективността на ваксината, като използваме кръвни проби от по-малък брой клинични изпитвания, отколкото ни бяха необходими преди“, обяснява д-р Мерин Войзи, която е част от изследователския екип. Според учените това ще ускори разработката и процеса на одобрение на нови препарати. /Теодора Славянова/

/ХТ/

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!