НАЙ-НОВИ:

(CV) Европейската комисия извлича 10 поуки от пандемията

CV 19:51:02 15-06-2021
NS1950CV.001
ЕК – пандемия – поуки

Европейската комисия
извлича 10 поуки от
пандемията

Брюксел, 15 юни /кор. на БТА Николай Желязков/
Европейската комисия представи днес 10 поуки от пандемията от ковид с предложения за подобрения и по-добра подготвеност.
Според комисията е необходимо занапред да бъде укрепена световната система за събиране на данни за разпространението на болести. Предвижда се европейска система за данни да бъде обособена до края на годината. До догодина ЕК е готова да назначи главен европейски епидемиолог, за да има по-голяма съгласуваност на научните данни и така да бъдат подобрени взимането на политически решения и съобщенията към обществото.
Комисията предвижда да представя годишни доклади за готовността за действие при възникване на пандемия. Предлага се подобряване на възможностите за обявяване на европейска извънредна обстановка, свързана с бързото масово разпространение на болест.
Според ЕК е необходимо ЕС постоянно да бъде в готовност за производство на 500-700 милиона дози ваксина годишно, като половината от това количество да бъде готово в срок от шест месеца. Предлага се изпробването на действието на ваксините да бъде разгърнато по-широко, а държавите от ЕС да получат подкрепа за подобряване на здравните системи.
ЕК отчита, че е необходим по-съгласуван подход срещу дезинформацията. Предложенията ще бъдат обсъдени от Европейския съвет следващата седмица и се очакват по-нататъшните решения на Съвета на ЕС и на Европейския парламент след лятната ваканция. /НЖ/

/НС/

Източник: http://www.bta.bg/ ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Коментарите са изключени.

Най-нови
Left Menu Icon