(CV) Една доза от АстраЗенека или Спутник V намалява смъртността с до 80 на сто според аржентинско проучване

CV 21:39:31 25-06-2021
LM2138CV.010
Аржентина – ваксини – коронавирус

Една доза от АстраЗенека или Спутник V
намалява смъртността с до 80 на сто
според аржентинско проучване

Буенос Айрес, 25 юни /БТА/
Само една доза от ваксините на АстраЗенека или Спутник V намалява смъртността от КОВИД-19 с между 70 и 80 на сто при навършилите 60-годишна възраст, показват данни от аржентинската програма за ваксинация, цитирани от Ройтерс.
Данните от проучването, публикувани днес от здравното министерство на страната, се основават на около 450 000 души, навършили 60-годишна възраст, получили една или две дози от тези две ваксини, които са най-широко използваните в Аржентина.
„Първата доза създава близо 80-процентен имунитет, втората, като цяло, засилва този отговор и го прави по-траен във времето“, заяви здравната министърка Карла Висоти, като добави, че с втората доза смъртността намалява с около 90 на сто.
Аржентинската кампания за ваксинация се основава на ваксините Спутник V и АстраЗенека, като използва и ваксини на Синофарм и Ковишилд. Над 19 милиона души са ваксинирани, от които 3,8 милиона са получили по две дози. Тази седмица страната премина границата от 90 00 смъртни случая вследствие на коронавируса, докато се бори с втората вълна. В момента Аржентина регистрира едно от най-високите средни дневни равнища на смъртност в света, изпреварват я само Бразилия, Индия и Колумбия, отбелязва Ройтерс.
Висоти подчерта, че тези данни подкрепят националната имунизационна стратегия за 12-седмична пауза между първата и втората доза, като отбеляза, че това се прави с цел да защити максимално голям брой от изложените на риск.
„Това беше уместно решение и резултатите от това изследване показват, че сред ваксинираните е била постигната висока степен на защита“, заяви министърката.
/Асен Георгиев/

/ЛМ/

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!