НАЙ-НОВИ:

(CV) Италия прекратява използването ваксината на АстраЗенека при хора под 60 години след смъртта на тийнейджърка, получила първа доза от нея

  • Arhiv
  • 11.06.2021
  • БТА
  • Коментарите са изключени за (CV) Италия прекратява използването ваксината на АстраЗенека при хора под 60 години след смъртта на тийнейджърка, получила първа доза от нея

CV 20:25:31 11-06-2021
GG2024CV.004
Италия – ваксини – АстраЗенека

Италия прекратява използването ваксината на АстраЗенека при хора под 60 години след смъртта на тийнейджърка, получила първа доза от нея

Рим, 11 юни /БТА/
Италианското правителство съобщи днес, че ограничава използването на ваксината на АстраЗенека срещу Ковид-19 само за хора над 60 години, след като тийнейджърка почина от тежка тромбоза след получаване на първа доза от нея, предадоха световните агенции.
Осемнадесетгодишната Камила Канепа почина вчера. Тя е получила първата доза от препарата на АстраЗенека на 25 май в Генуа, в областта Лигурия. Тогава е бил ден, в който всеки пълнолетен в областта е можел да поиска да му бъде поставена ваксината на АстраЗенека, пояснява италианската телевизия Ти Джи 24.
Младата жена е отишла в клиниката „Лаваня“ в Генуа на 3 юни с първи оплаквания, но след компютърна томография и неврологичен преглед била пусната да се прибере. Лекарите й препоръчали да повтори изследванията след 15 дни, но още на 5 юни тя била докарана в същото спешно отделение с частични двигателни проблеми. После била прехвърлена в неврохирургията в болницата „Сан Мартино“ в Генуа.
Младата жена е починала от сериозна тромбоза на кавернозния синус и последващ мозъчен кръвоизлив. Две направени й операции не могли да й помогнат. Сега родителите й са решили да дарят органите й и те ще бъдат трансплантирани на петима нуждаещи се.
Случаят породи бурна полемика в Италия дали препаратът на АстраЗенека може да се използва при всички възрастни въпреки вече изразените медицински опасения. По случая с Камила е започнала и проверка в двете болници, в които тя е била лекувана. Камила е имала автоимунно заболяване на кръвта и е приемала медикаменти на хормонална основа. Сега се проверява дали в документите, които се попълват преди ваксинирането, е било отбелязано това нейно заболяване, допълва ТАСС.
След случилото се с Камила италианският специален комисар за борбата с коронавируса Франческо Филюоло заяви: „Препаратът на АстраЗенека ще се използва само при хора над 60 години“.
На 8 юни в Генуа беше съобщено пък за 34-годишна жена, ваксинирана с препарата на АстраЗенека на 27 май, която е била приета също в болницата „Сан Мартино“ с ниски нива на тромбоцити и силно главоболие, съобщата Ти Джи 24.
Здравните власти на Лигурия са преустановили временно използването на партидата с препарата на АстраЗенека, с който са били ваксинирани Камила и 34-годишната жена.

/ГГ/

Източник: http://www.bta.bg/ ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

-->
Най-нови