(CV) Литва ваксинира дипломати от ЕС, работещи в Беларус

CV 14:45:31 03-06-2021
PA1444CV.011
Литва – Беларус – епидемия – дипломация

Литва ваксинира
дипломати от ЕС,
работещи в Беларус

image0 (9K)

Вилнюс, 3 юни /БТА/
Литва ваксинира десетки дипломати от ЕС, работещи в съседна Беларус, заяви литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис, цитиран от Франс прес.
„Реалността е, че дипломатите, работещи в Минск, нямат достъп до ваксините, разрешени в ЕС. В Беларус няма такива“, заяви той. „Ние сме най-близо до Минск, затова е естествено, че предложихме помощта си на пребиваващите там дипломати“.
Общо 60 дипломати са получили в Литва ваксината на Янсен (Джонсън и Джонсън), една от четирите, разрешени от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). В Беларус се използва само руската ваксина Спутник-V, която се произвежда и в страната. Тя обаче не е в списъка на ЕАЛ.
Режимът на беларуския президент Александър Лукашенко е все по-изолиран на международната сцена поради насилствените репресии срещу протестите, организирани от опозицията след миналогодишните президентски избори, белязани от нередности, отбелязва АФП. Миналият месец Беларус принуди полет на „Райънеър“ от Атина за Вилнюс да кацне в Минск и задържа двама пътници, беларуският опозиционен журналист Роман Протасевич и руската му приятелка София Сапега. Тези действия предизвикаха международен скандал. /Асен Георгиев/

/ПА/

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!