(CV) Нарастване на случаите на зараза с коронавируса в Слования след завръщането на абитуриенти, пътували до Испания

CV 19:08:01 12-07-2021
VN1906CV.013
Словения – КОВИД-19 – младежи

Нарастване на случаите на зараза с коронавируса в Слования
след завръщането на абитуриенти,
пътували до Испания

Любляна, 12 юли /БТА/
Потвърдени са 144 случая на зараза с коронавируса, най-вероятно с варианта Делта, сред словенски абитуриенти, които са се завърнали наскоро от пътуване в Испания по случай завършването си, предаде агенция Хина, като се позовава на днешно съобщение на словенските здравни власти. Около сто души, с които заразаните са били в контакт, са поставени в изолация.
Епидемиологът Ева Грилк от словенския Национален институт за обществено здраве заяви, че група абитуриенти от Доленска област са били на почивка в курорта Лорет де Мар в Каталуния. Друга група абитуриенти от Горенска област също се е завърнала от Испания. Всяка от групите е включвала над 300 души.
Повечето от заразените са без симптоми и са поставени под карантина, а самоизолация се препоръчва и на тези, които са дали негативен резултат от тест за коронавируса, е посочила Грилк.
Тя е отбелязала, че се подозира, че младежите са заразени с варианта Делта, който се разпространява в Испания и някои други страни от Европа.
Две лица, които са били в контакт със заразените, не са останали в изолация и са заминали за Хърватия, за което са били информирани хърватските епидемиологични власти и тези лица са поставени там под карантина, е уточнила Грилк.
Тя е посочила, че повечето от словенските абитуриенти са заминали за чужбина без да са ваксинирани. Тя е препоръчала младите хора да се ваксинират първо срещу КОВИД-19 преди да предприемат пътувания.
Днес Словения е регистрирала 12 нови случая на заразени с коронавируса, а двама души са починали в резултат на болестта.
Трийсет и два процента от населението на страната са получили две дози ваксина срещу коронавируса, а 40 процента са получили една доза ваксина. /Милена Маркова/

/ВН/

Източник: http://www.bta.bg/ .

(Visited 1 times, 1 visits today)

40

споделяния
error

Харесва ви статията? Споделете,моля!