НАЙ-НОВИ:

(CV) „Новавакс“ обяви, че ваксината й срещу Ковид-19 защитава срещу южноафриканския вариант на новия коронавирус

CV 13:27:31 12-06-2021
AK1326CV.008
Ковид – САЩ

„Новавакс“ обяви, че ваксината й
срещу Ковид-19 защитава срещу
южноафриканския вариант на новия коронавирус

Вашингтон, 12 юни /БТА/
Компанията от САЩ „Новавакс“ обяви, че експерименталната й ваксина срещу Ковид-19 произвежда имунен отговор и защита срещу силнозаразния южноафрикански вариант на новия коронавирус при клинични тестове, съобщи Ройтерс.
Ваксината NVX-CoV2373 е преминала множество тестове, но все още не е одобрена за употреба в нито една страна.
От компанията съобщиха, че изследвания върху мишки и павиани са установили, че версия на ваксината, насочена специфично срещу южноафриканския вариант на новия коронавирус, наричан още Бета, предизвиква имунен отговор и защита. Подготвят се последващи клинични изпитания на насочената срещу Бета ваксина през есента.
Изследвания на кръвен серум от тридесет участници в клинично изпитване, получили двете дози на ваксината
NVX-CoV2373, установили високи нива на антитела срещу оригиналната версия на новия коронавирус, както и срещу вариантите му Алфа (британският вариант) и Бета, като реакцията срещу Бета била малко по-слаба, съобщиха от американската компания.
Европейската агенция по лекарствата започна преглед на експерименталната ваксина през февруари. Данните от пилотни тестове в САЩ и Мексико се очакват скоро. От компанията обявиха, че нови данни за ваксината са публикувани в електронната библиотека bioRxiv и за предоставени за независима оценка. /Антоанета Маркова/

/АКМ/

Източник: http://www.bta.bg/ ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Коментарите са изключени.

Най-нови
Left Menu Icon