(CV) САЩ отделят 3,2 милиарда долара за изследванията за медикаменти срещу КОВИД-19

CV 04:53:31 18-06-2021
NN0452CV.015
САЩ – здравеопазване – пандемия

САЩ отделят 3,2 милиарда
долара за изследванията
за медикаменти срещу КОВИД-19

image0 (9K)

Вашингтон, 18 юни /БТА/
Властите в САЩ обявиха снощи, че планират да инвестират 3,2 милиарда долара САЩ за изследванията за разработване на антивирусни препарати срещу КОВИД-19 и бъдещи заразни заболявания, предаде Франс прес.
Проектът, наречен „антивирусна програма срещу пандемиите“, се финансира от средства от плана за икономическо възстановяване на САЩ на стойност 1900 милиарда долара, приет от Конгреса през март.
„Антивирусните препарати са важно допълнение на съществуващите ваксини, особено за лица, страдащи от определени болести, които може да ги изложат на повишен риск, за тези, които може да са потенциално по-слабо защитени от ваксините“, обяви пред медиите главният експерт на САЩ по заразни болести доктор Антъни Фаучи.
Освен това антивирусните медикаменти може да играят роля и срещу нови варианти, срещу които използваните в момента ваксини не предлагат такава защита, добави той.
Програмата ще позволи да се ускорят клиничните изпитания за различни антивирусни препарати в различна степен на разработка, като Молнупиравир на лабораторията Мерк, отбелязва АФП. Те трябва да се приемат скоро след потвърждаване на заразата, за да се попречи на болестта да достигне най-тежката си фаза. /АГ/

/НН/

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!