(CV) Френски учени предлагат да се използват миди за наблюдение на разпространението на коронавируса

CV 19:58:01 02-06-2021
AK1957CV.014
Ковид – Франция

Френски учени предлагат
да се използват миди за наблюдение
на разпространението на коронавируса

image0 (9K)

Париж, 2 юни /БТА/
Френски учени установиха, че сладководните миди могат да улавят и складират РНК на на новия коронавирус. Това позволява мидите да се използват за наблюдение на разпространението на вируса SARS-COV-2 в хидросферата, пишат учените в статия, публикувана в електронната библиотека bioRxiv.
„Двучерупчестите миди вече много години се използват като живи инструменти за наблюдение на това как се променя нивото на замърсяване на водата и концентрацията на различни бактериални патогени в нея. Нашите експерименти и наблюдения показват, че поне един вид – речната мида дрейсена, може да улавя частици от генома на SARS-CoV-2 в речни и отпадни води“, пишат изследователите.
Още в първите седмици на разпространение на епидемията от Ковид-19 в Ухан, лекари и биолози установиха, че в екскрементите се съдържат големи количества вирусни частици. Това повиши интереса към изследване на това доколко високото съдържание на частици от вируса в отходните води застрашава природните екосистеми. Наблюденията показаха, че частиците на SARS-CoV-2 остават стабилни в канализация в продължение на няколко седмици. /Антоанета Маркова/

/АКМ/

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!