(CV) Шефът на МАВТ призова за смекчаване на мерките срещу Ковид-19 на фона на ниската заболеваемост сред пристигащите пътници

CV 19:17:01 02-06-2021
ES1913CV.064
Свят – авиация – туризъм

Шефът на МАВТ призова за смекчаване на мерките срещу Ковид-19
на фона на ниската заболеваемост
сред пристигащите пътници

image0 (9K)

Париж/Мадрид, 2 юни /БТА/
Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ – IATA) засили днес натиска върху правителствата за смекчаване на ограниченията за пътувания, изтъквайки данните от тестовете във Великобритания, които показват ниска заболеваемост сред пристигащите пътници, предаде Ройтерс.
Тези данни ни показват, че можем да се справим по-добре, каза генералният директор на МАВР Уили Уолш, цитирайки данните на Националната здравна служба. Според тях от 365 895 направени теста през периода февруари-май само 2,2 процента са били положителни.
Повече не са необходими универсални ограничения за всички, добави Уолш.
Като се изключат пътниците, пристигащи от страни, които са в червения списък за висок риск на Великобритания, положителните проби спадат до 1,46 процента, според данните на МАВТ.
Междувременно Световната организация по туризъм към ООН (СОТ) съобщи днес, че броят на пристигащите пътници през първото тримесечие се е понижил с 83 процента спрямо същия период на миналата година, тъй като ограниченията заради пандемията продължават да спират международните пътувания, предаде ДПА.
Азия и Тихоокеанският регион продължават да страдат от най-ниските равнища на активност с 94-процентен спад на пристигащите от чужбина за тримесечния период, се посочва в официалните данни на СОТ.
Северна Америка е отчела най-малкия спад – 71 процента, докато пристигащите в Европа са намалели с над 80 процента.
Световната организация по туризъм към ООН отбеляза, че слабите показатели през първото тримесечие следват миналогодишния рекорден годишен спад от 73 процента в броя на пристигащите пътници по целия свят. Това е струвало на сектора около 1,1 трилиона долара, което се равнява на брутния вътрешен продукт на Индонезия.
Пътуванията бяха спрени през март миналата година, когато Световната здравна организация обяви, че епидемията от коронавирус е пандемия.
И докато ограниченията в Европа и Северна Америка постепенно се смекчават, тъй като повече хора са ваксинирани, то в други части на света те ще се запазят. Това важи най-вече за Азия, където някои граници са затворени от март миналата година.
Някои страни в региона като Индия и Малайзия регистрираха силно повишение на броя на новозаразените с Ковид-19 и на смъртните случаи, което допълнително ще намали перспективите за пътувания.
Световната организация по туризъм към ООН посочи като основни пречки за възстановяването на сектора продължаващото налагане на ограничения за пътувания и липсата на координация в протоколите за пътувания и здравните изисквания. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/ Галя Горнишка
/ЕС/

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!