Здраве

5 неща, които не трябва да правим веднага след хранене

Много от нас живеят в постоянна липса на време и това не може да не повлияе на ежедневието ни. За да стигнем навреме на работа, бързо изпиваме чая на закуска и бягаме под душа – наглед безобидни неща. Решихме да разберем с какво точно не трябва да бързаме след хранене и защо.
1. Да се къпем
Когато вземаме душ или вана, телесната ни температура леко се повишава и за да се противодейства на това, тялото изпраща малко повече кръв към кожата от обикновено. Това може да наруши храносмилателния процес и да забави усвояването на храната.
В идеалния случай си струва да започнем водни процедури 30 минути след хранене.
2. Да пием чай
Чаша горещ чай след хранене е за някои хора неразделна част от приемането на храна. Но изследванията показват, че тази безобидна напитка пречи на усвояването на желязо, микроелемент, който играе много важна роля в човешкото тяло. Ето защо, в рамките на един час след хранене, хората с дефицит на желязо, деца и бременни жени трябва да се въздържат от пиене на чай.
По-добре е възрастните да пием чаша кафе, което, напротив, не се препоръчва да пием на гладно, или да се ограничим до чаша вода.
3. Да спим
Митът, че храненето преди лягане е пряка причина за наднорменото тегло, отдавна е разбулен. Но да се отрече останалата вреда от това явно не си струва. Спането на пълен стомах причинява много неудобства, като киселини и оригване. Освен това е доказано, че редовният сън веднага след обяд или вечеря увеличава риска от инсулт.
Експертите са единодушни, че най-добре да си легнем не по-рано от 2 часа след хранене.
4. Да се занимаваме със спорт
Колкото и примамлива да изглежда идеята за добро зареждане и директно преминаване към тренировка, експертите съветват да не правим това. Упражненията с пълен стомах могат да доведат до дискомфорт под формата на хълцане и гадене, както и до по-сериозни последици под формата на повишено нараняване и гърчове.
Ако все още нямаме търпение да се „разкършим“ след хранене, по-добре да се ограничим до спокойна разходка и започнем пълноценни упражнения не по-рано от 2 часа.
5. Да пушим
По време на активен храносмилателен процес участват почти всички системи на нашето тяло. В този момент никотинът ще се абсорбира с двойна сила, като по този начин значително ще се увеличи и ще има вредни ефекти. Освен това е доказано, че тютюнът блокира усвояването на витамини и минерали, включително калций и витамини С и D, като отрича ефекта дори от най-здравословния прием на храна.
Разбира се, по-добре е да се откажем напълно от пушенето. Но ако пушим редовно и следобедната цигара е неизбежна, да дадем на тялото си поне 20 минути без тютюн след хранене.

Превод от руски: Зарата

 

Бонка Дипчикова

Share
Published by
Бонка Дипчикова

Recent Posts

Йотова: Да върнем влиянието на България като световно средище на славистиката

Вицепрезидентът подчерта битката, която се води за Кирило-Методиевото наследство...

7 минути ago

Камъни и кристали с невероятна сила за всяка зодия

Вижте кои отговарят за вашата...

31 минути ago

Откриха изчезналия ученик от Хасково

Той е бил при роднина в Кърджалийско...

един час ago

Шофьор загина при удар между две коли на пътя Велико Търново – Русе

Той е пътувал сам в автомобила, други пострадали няма...

един час ago

Борисов: С разделена държава няма как да излезем от кризата

„С коварен план ПП ви обраха, бръкнаха в джоба на всеки българин“...

2 часа ago
image0 (9K)