Categories: Бизнес

Държавата прекрати поръчката на ТЕЦ „Марица-изток 2“ за близо 30 милиона лева, проверяват дружеството

Спряха обществената поръчка за близо 30 милиона лева, която държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ беше възложила на консорциум с участието на фирмата „Водстрой 98“, свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи „Капитал Daily“.

Енергийният министър Теменужка Петкова разпореди прекратяване на поръчката с предмет „Инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на Главната командно-контролна система за сигурност по част от периметъра на северната дъга и прилежащите й обекти“. Спирането на поръчката е разпоредено след като министър-председателят Бойко Борисов възложи на инспекторатите към министерствата да извършат проверка на обществените поръчки.

Предметът на договора включва – външна физическа ограда, главен команден и контролен център, преустройство на административни офиси и други. Поръчката е стартирана през юни 2014 година без обявена прогнозна стойност. Въз основа на нея е сключено рамково споразумение, в което също липсва прогнозна стойност. Това е предпоставка за възлагането на дейности без лимит, съобщиха от Министерство на енергетиката.

„На 28 януари 2016 година е сключен договор по рамковото споразумение на стойност 29 280 900 лева без ДДС. ТЕЦ „Марица-изток 2″ реализира загуба за 2015 година и към момента има недостиг на финансови средства за регулярно разплащане с доставчици и контрагенти. В този смисъл възлагането на подобни дейности към този момент и при тези условия е неоправдано. Агенцията за държавна финансова инспекция в момента извършва проверка в държавното дружество. Обект на проверка е и законосъобразността на проведената през юни 2014 година поръчка“, уточняват от енергийното ведомство.

Пламен Пенчев

Recent Posts

За Великден: МВР залови 38 пияни и 12 дрогирани шофьори

Проверени са 11 054 моторни превозни средства...

6 минути ago

7 употреби на портокаловите кори

За прогонване на насекоми от дома...

27 минути ago

Христос Воскресе! Какво ни пожелаха политиците?

Въпреки раздорите те показаха единност...

45 минути ago

Слънчево за Гергьовден, градусите достигат до 26°

Следобед на отделни места в Западна България ще превали...

2 часа ago

Полицията в Пазарджик с проблем: Къде да съхранява отнетите коли

Скоро капацитетът на служебните полицейски паркинги в областта ще се изчерпа...

2 часа ago

Къде живеят най-много милиардери?

Бернар Арно и Илън Мъск са начело в различните класации...

3 часа ago
image0 (9K)