Делото за смъртта на Тодор от Враца вече е само за хулиганство

Разследването за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца претърпя нов обрат и вече се води само за извършено хулиганство, а не за умишлено убийство, в каквото бяха обвинени досега братята Иван и Десислав Дамянови.

Причината за втората поредна промяна в тезата на прокуратурата е обявените на 5 февруари четвърта съдебно-медицинска експертиза, според която младежът е починал заради хронично сърдечно заболяване, а на вследствие на нанесените му от обвиняемите удари.

Тъй като хулиганството е престъпление от компетентността на най-долната инстанция Окръжната прокуратура във Враца е прекратила в сряда разследването в частта му за извършено умишлено убийство по хулигански подбуди. Делото вече е изпратено на местната районна прокуратура, за да го довърши в частта му за хулиганството, съобщиха от държавното обвинение.

Обвиняемите братя Иван и Десислав Дамянови първоначално бяха привлечени към наказателна отговорност за причиняване на смърт по непредпазливост, нанасяйки лека телесна повреда на Тодор. Това обаче предизвика протести във Враца, които провокираха главния прокурор Сотир Цацаров спешно да прати екип от Върховната касационна прокуратура да провери работата на колегите им в града. Резултатът бе, че Дамянови получиха обвинение за умишлено убийство по хулигански подбуди, въпреки че все още не бе ясна причината за смъртта на ученика.

Впоследствие във Враца бе организиран и протест в защита на двамата братя, след като свидетел на трагичния инцидент, оказал първа помощ на Тодор, разказа пред медиите, че според него той е починал от сърдечен удар. По думите му момчето било в добро състояние след боя с братята, но изведнъж се свлякъл на земята.

Общински служител в града, който станал свидетел на сблъсъка между Тодор и братята Дамянови пък разказа, че момчето първо нападнало обвиняемите с бокс, но след това те го пребили. Според първоначалните заключения на аутопсията му по тялото му имало следи от над 20 удара, които обаче не са били фатални.

Според окончателните съдебни-медицински заключения, изготвени от медици от ВМА, „Йорданов е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамерна дисплазия (кардиомиопатия), което има продължително протичане и постепенно развитие“.

„При тези болестни изменения в сърдечния мускул смъртта може да настъпи и внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве. Всички констатирани травматични увреждания при аутопсията и ререаутопсиите се дължат на действието на твърди тъпи предмети с незначителна кинетична енергия. Следва да се отбележи, че част от уврежданията са получени след прилошаването и падането върху терена, а други – от проведените реанимационни мероприятия“, се казваше в изследването, оповестено преди близо 3 седмици.

Авторите му бяха категорични, че „установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта“.

18-годишният ученик почина след побой заради спор на пътя посред бял ден в центъра на Враца на 12 януари. Свидетели на трагичния инцидент станаха дестина души, повечето от които изобщо не се бяха намесели, а бяха снимали с телефоните си. В момента обвиняемите братя Дамянови са с парични гаранции от по 2000 лева.

Източник: mediapool.bg

(Visited 22 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)