Демонстранти в Париж трошат витрини, тарашат магазини. Нови сблсъци с полицията

Демонстрантите разграбиха магазини на булевард „Шанз-Елизе“ в Париж в събота, по време на 18-ия протест на „жълтите жилетка“, характеризиращи се с насилие, след като в последните седмици участието в тях намаляваше, предава AФП, цитирана от „Фокус“

Магазин за мъжки облекла и ресторантът от висок клас бяха сред обектите, в които нахлуха групи маскирани протестиращи, мятайки камъни по полицията, охраняваща военния мемориал на Триумфалната арка. Полицията отговори със сълзотворен газ и водни оръдия. 

Полицията и „жълтите жилетки“ влязоха в нови сблъсъци по време на днешните протести в Париж, съобщи АФП. Провокатори, облечени в черно, с качулки на главите и маски на лицата, хвърляха камъни по полицията, която отвърна със сълзотворен газ. 

Стълкновенията станаха в района на булевард „Шанз Елизе“, където бяха изпочупени витрините на множество магазини. 

Протестиращите се движат по няколко лъча към центъра на френската столица, вече се съобщава за 31 арестувани. 

„Между 7000 и 8000 души участват в манифестациите в Париж, от тях около 1500 са крайно агресивни, които дошли да правят погроми“, обяви министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер. 

Полицията използва водно оръдие срещу „жълтите жилетки“ в опит да ги разпръсне. Малко след началото на 18-я пореден съботен протест демонстранти се опитаха да преобърнат полицейски микробус, изпратен за охрана на маршовете във френската столица. 

Протестиращите блокираха движението по централния парижки булевард „Шанз Елизе“. Полицията вече постави метални заграждения и допълнителна охрана около правителствените сгради в района. 

Протестите във френската столица се провеждат при засилени мерки за сигурност. Маршовете на „жълтите жилетки“ тръгнаха от няколко ключови места в Париж и ще се съберат край президентската резиденция – „Елисейския дворец“. 

Демонстрацията съвпадна с последния ден от инициирания от президента Еманюел Макрон „Голям национален дебат“ за преодоляването на кризата, възникнала през ноември миналата година заради планираното поскъпване на горивата в страната. 

В социалните мрежи предстоящата акция е наречена „Акт-18 – Ултиматум – Цяла Франция в Париж“. 

Един от лидерите на „жълтите жилетки“ – Eрик Друе, каза, коментирайки днешната акция, че очаква активизиране на протестите тази събота. 

Миналата седмица, на 9 март, според данни на вътрешното министерство в демонстрациите в цялата страна са се включили по-малко от 30 000 души. Това бе най-слабата активност на движението в цялата му история. 

В първия протест, на 17 ноември 2018 г., участваха 282 000 души, припомня ТАСС.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.