Деница Пенчева спечели наградата за България в конкурса на ЕК за млад преводач

Двадесет и осемте победители в ежегодния конкурс на Европейската комисия за млади преводачи  получават днес официално своите отличия лично от заместник‑председателя на Европейската комисия г-жа Кристалина Георгиева. Като вицепрезидент по бюджета и човешките ресурси, сред нейните отговорности са и преводаческите служби на Комисията.

В  състезанието се включиха 3250 ученици от целия Европейски съюз. Те превеждаха едновременно от един на друг по избопр от 24‑те официални езика на Европейския съюз, като използваха 148 от 552 възможни езикови комбинации. Текстовете за превод бяха посветени на европейската идентичност. Те бяха съставени специално за конкурса от преводачите на Европейската комисия, които също така провериха и оцениха писмените работи.

Беше определен по един победител от всяка държава членка на Европейския съюз. Сред тях е и Деница Пенчева от столичната 164-та гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“, която спечели наградата за България.

Училището печели състезанието за България за втори път, след като през 2008 г. призът бе спечелен от друга негова възпитаничка – Стефани Хаджийска.

 

(Visited 4 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.