Дeца със спеициални образователни потребности ще осъществят мечтата си да се посветят на изкуството

Българският Червен Кръст награди на официална церемония победителите от Националния конкурс за стипендии за творческо развитие на деца и младежи със специални образователни потребности и нисък социален статус за учебната 2015/2016 г. Победителите в конкурса – общо 17 деца от цялата страна, ще имат възможността да посещават подготвителни курсове за кандидатстване в професионални гимназии или висши училища за изобразително изкуство. 

Стипендиите бяха връчени в галерия „Академия“ на Националната художествена академия. В компанията на известния български скулптор и художник Ставри Калинов, проф. Греди Асса, преподавател в Националната художествена академия и други известни родни творци, младежите нарисуваха две общи картини с благотворителна цел на тема „Приятелството.”

Дарителската кампания на БЧК е продължение на проведените през годините конкурси за уязвими деца и младежи, които желаят да развиват творческите си способности в сферата на изобразителното изкуство. Направленията, по които децата традиционно кандидатстват са „Изящно изобразително изкуство“ с раздели живопис, графика и скулптура, и „Приложно изобразително изкуство“ с раздели дърворезба,  текстил и керамика. В конкурса участие вземат деца и ученици от I до XII клас, разделени в няколко възрастови групи, както и такава за деца със специални образователни потребности. Тук можете да прочетете повече за Обществен фонд “Творческо развитие и образователни потребности на деца и младежи със специфични нужди” на БЧК, както и за сметката, по която желаещите могат да дарят средства: http://www.redcross.bg/activities/activities12/children_fund.html

Сосиете Женерал Експресбанк се включва в кауза, подпомагаща деца в неравностойно положение на Българския Червен Кръст за втора поредна година. Подкрепата се осъществява благодарение на приноса на дамите, служители на банката. Всяка година те получават определена сума за закупуване на подарък за 8-март, която вече две години даряват за програма на БЧК за подпомагане на деца със специални нужди.

Селекцията на победителите във всяка една категория на конкурса е дело на експерти – жури с представители на БЧК, Национална художествена академия и Сосиете Женерал Експресбанк, чиито членове прилагат предварително зададени обективни критерии при оценяването на творбите.

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!