Девето Основно училище „Веселин Ханчев“ – 50 години традиции, приемственост и добро образование

Основно училище „Веселин Ханчев“ ще отбележи своя 50-годишен юбилей

Директор на IХ ОУ „Веселин Ханчев“ е г-жа Славейка Проданова. Завършила е Музиакална педагогика и преподава на учениците по музика. Повече от 21 години успешно ръководи Основно училище „Веселин Ханчев“. Преди да стане директор работи в Първа прогимназия (днес ОУ „Кирил Христов“). Преподавател е с 34-годишен педагогически стаж.

– Г-жо Проданова, разкажете ни за колектива и учениците в Основно училище „Веселин Ханчев“.

Всичките ми колеги са отлични преподаватели, а това допринася работата с тях да бъде приятна. Колективът е много сплотен и добър. Учителите са на средна възраст, като в начална степен даваме възможност да се изявят по-млади и амбициозни педагози. Ние сме едно от водещите училища в областта по успех. Децата са от района, възпитани, добри, целеустремени.

Общият брой на учениците, които са записани през тази учебна година са 390, със 70 ученици повече, спрямо минали години.В първи клас има три паралелки с по 24 деца. През септември месец се радвахме на засилен интерес от страна на родителите към нашето училище. Базата ни в едната смяна е пълна, като трябва да отбележим, че от три години делим една сграда с Вечернто училище.

– С какво ОУ „Веселин Ханчев“ привлича родителите и децата?

Родителите на много от нашите ученици са възпитаници на IХ ОУ „Веселин Ханчев“. Те сами са имали възможност да се убедят в качеството на образованието, което се предлага тук. През месец май 2016 година Основно училище „Веселин Ханчев“ ще отбележи своя 50-годишен юбилей. Традициите, които са изградени през този дълъг период са много добри, затова приемствеността между родителите и техните деца не ни изненадва, а това, че ни избират отново, може само да ни радва.
За празника на училището сме подготвили богата програма с изяви на наши ученици. Ханчевите дни се отбелязват с рецитиране на стихове, различни конкурси, народни и модерни танци, ще се представят и нашите гимнастички. Програмата в деня на празника ще бъде представена в операта или в театъра.

– В какви спортни състезания и проекти участват учениците в Основно училище „Веселин Ханчев?

Нашият отбор по баскетбол е бил Републикански шампион. Имахме и много добър отбор по бадминтон. Децата участват в клуб „Млад огнеборец“. Наши ученици участваха в състезание за изработване на макети, организирано от ПАРК МОЛ. Спечелиха голямата награда, която е посещение на Детски научен център „Музейко“ в София.
Училището работи по програмата Junior Achievement Bulgaria (Джуниър Ачийвмънт България). Това е програма по предприемачество, която вече 4 години учи децата от начален етап как да бъдат предприемачи и бизнесмени. Показват им се различни тънкости при упражняване на професиите. Това създава у децата по-голяма ориентация за бъдещото им кариерно развитие. Ние сме единственото училище в Стара Загора, което работи по тази програма.

– Ще санирате ли скоро сградата на училището?

Необходим е ремонт и да се смени дограмата, но очакваме общината да ни помогне, защото това е свързано с много средства, с които ние не
разполагаме. Нуждаем се не само от саниране, но и от подновяване на настилката на двора и на игрищата. Преди две години направихме изчисления, че само за двора ще нужни 180 000 лева за ремонт, а за оградата ще са необходими 40 000 лева. Сами е невъзможно да се справим.
Стараем се да се доближим до съвременните изисквания на децата и на родителите. Преди няколко години получихме помощ за ремонт на покрива и на физкултурния салон. Със собствени средства обновихме кабинетите на началната степен. Оборудвани са с нови мебели – по-удобни, по-хубави. Във всеки кабинет има мултимедия. Обновихме и актовата зала на училището.

– Срещате ли проблеми с образователната система?

Проблемите ни са същите, както на другите учебни заведения в България. Има доста неща, които има да се изгладят в образователната система. Ще дам пример с електронните учебници, които са интересни за децата, но технически имат много да се усъвършенстват, а и не всички издателства ги предлагат.
Родителите настояват за двойни комплекти с учебници, за да не се носят тежки раници в училище. Комплектът с безплатните учебници се осигурява от училището, а е предвидено от Министерство на образованието той да бъде само един. Закупуването на втори комплект би натоварило училището финансово. Надявам се с новия закон да се направи нещо по този въпрос. Имаше предложения по различни семинари, вместо книжното тяло, всеки ученик да разполага с таблет с електронен урок за работа в клас. Тежките раници водят до здравословни проблеми, а това започва да притеснява все повече родителите.

– Какво ще пожелаете на вашите ученици за финал?

На учениците на ОУ „Веселин Ханчев“ пожелавам да бъдат все така добри в учебния процес и целеустремени. Да се трудят, защото добрите знания в основното училище им отварят вратите към най-елитните профилирани учебни заведения, за които повечето от тях мечтаят!


image0 (9K)