Categories: На този ден

Днес задължително трябва да направите това за Бог да прости

Първата за тази година Голяма Задушница преди Великия пост е днес (5 март). Тя е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват всяка година.

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в памет на мъртвите. Според православието днес е един от трите дни в годината, в които мъртвите слизат обратно в гробовете си и е ден за почит към тях. Както показва името “ Задушница „, това е ден за възпоменаване на душите на починалите.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян. Прието е да подаваме варено жито, хляб или пита, вино, плодове, сладкиши или бонбони на присъстващите за „Бог да прости мъртвите души“. Посещаваме гробовете и на други починали християни и се молим и за тях. Те всички имат нужда от свидетелството и застъпничеството ни!

Ето какво се приготвя за помена:

За помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обичайно на гроба свещениците извършват „парастас“, тъй като е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст. Житото е символ на възкресението, защото по думите на Свети апостол Павел „житното зърно не може да оживее, ако преди всичко не умре“.

Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята – добродетелите на починалия. Православният канон гласи, че е погрешно да се поставя храна на гроба на покойника. Оставената по гробовете храна няма да бъде „изядена“ от покойника, а от бездомните кучета, като по този начин се оскверняват гробовете. Душата не яде и не пие материална храна и питие. Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусят от подавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се.

Всички Задушници през годината са винаги в събота. За една календарна година обичайно Задушниците са четири – преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.

Утре (неделя) на „Месни заговезни“ с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. Великият пост (Великденски) започва от понеделник след „Месни заговезни“ (Сиропустна неделя).

Пламен Пенчев

Share
Published by
Пламен Пенчев

Recent Posts

Ще вали днес, ще нахлува студен въздух

Максималните температури ще са 20° - 25°...

33 минути ago

Къде ще са знаковите и лидерските битки на изборите за НС на 9 юни?

Сблъсък на бивши парламентарни шефове ще има на евровота...

един час ago

Борусия Дортмунд срази ПСЖ и отива на финал в ШЛ

Нов провал за Мбапе и мултимилионната селекция на ПСЖ...

един час ago

Как да не изглеждате отчаяни в любовта?

Никога не показвайте несигурност...

9 часа ago

Сатанински секс: Румънски гуру води жени в Париж на „просвещение“

Разследване разплита измама с момичета от 30 държави...

10 часа ago

Най-много двустайни жилища са пуснати в експлоатация 2023 г.

Северозападният район е с най-малко новопостроени жилища...

10 часа ago
image0 (9K)