До 9000 евро глоба за фередже в Швейцария

Носене на бурка на публично място беше забранено в швейцарския кантон Тичино, като глобата може да достигне 9200 евро. Местният парламент гласува мярката, която не позволява пълно закриване на лицето, както повеляват законите в мюсюлманският свят.

Носенето на бурки е забранено в магазини, ресторанти, публични сгради и при шофиране. Няма да бъдат правени изключения за туристи, но са разрешени маските и каските. Преди две години на референдум почти две трети от населението на кантона гласува за забраната на бурките.

Според организаторите на референдума той е пряко послание към ислямистите, които вече са емигрирали в кантона, а и в останалите части на Швейцария. „Тези, които искат да се интегрират, са добре дошли, но тези, които не зачитат нашите ценности и искат да си изградят паралелно общество, базирано на религиозни закони, не са добре дошли при нас“, посочват организаторите.

В страната има около 40 хил. жители, които изповядат исляма. Те представляват 5% от населението. Швейцарският кантон Тичино всъщност повтаря закона от 2010 година във Франция, който забрани фереджетата и подобните на тях. Подобни закони съществуват в Белгия и Холандия

(Visited 128 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.