Доган и Пеевски със забрана да влизат в Турция

Турският всекидневник „Star“ съобщи, че е наложена забрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски да влизат в Турция. Посолството на Турция у нас потвърди, пише Dir.bg.
В днешния си брой изданието публикува новина, озаглавена „Забрана за влизане в страната на проруски настроения Доган“. Вестникът не цитира източник на информацията си.
Тя бе потвърдена официално: „Във връзка с отправени към Посолството на Република Турция питания относно публикуваната от турски медии новина за наложена забрана за влизане в Турция на бившия лидер на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмет Доган и депутата Делян Пеевски, бихме искали да потвърдим, че забраната е факт“, заявиха в съобщение от турското посолство, цитирано от БНР.
Причината за забраната не се посочва. От статията в „Star“ обаче се разбира, че мотивите най-вероятно са изострените отношения между Турция и РусияИзданието е част от голяма медийна група заедно с едноименната телевизия и тя се смята за близка до президента Реджеп Тайп Ердоган, припомня „Клуб Z“.
След кризата със сваления руски самолет, лидерът на партията на българските турци ДПС – Ахмед Доган, отново се показа като съветски агент. Той нанесе удар срещу подкрепящите Турция в ДПС, което доведе до забрана за влизане в Турция на него и на медийния магнат Делян Пеевски, пише в материала.
В него се подчертава, че забраната за влизане в Турция идва, след като Доган е заел антитурска позиция, а декларацията на тогавашния лидер на ДПС Лютви Местан  е определена като „подкрепа за Турция“.
На негово място Доган постави българин олигарх. В тази операция участваха основателят на ДПС и медийният магнат Делян Пеевски. Смяната беше тяхна инициатива„, пише още „Star“.
Допълва се още как медиите на Пеевски са подели масова антитурска кампания и са поставили на прицел дори посолството на Анкара. Турският вестник припомня и публикацията на „Шпигел“ със заглавие „Пеевски – айсбергът на корупцията и нарича депутата „император на контрабандните цигари“.“Пипалата на проруския олигарх Пеевски стигат до Турция и може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция“, допълва изданието.И припомня, че от 1997 година Ахмед Доган е осветен като агент на Държавна сигурност, но въпреки това е останал начело на ДПС.

Новината за забраната му да влиза в Турция идва непосредствено, след като Местан обяви създаването на новата си партия -ДОСТ.

image0 (9K)

Междувременно днес Ахмед Доган бе награден с почетен знак за лидерство „Стефан Стамболов“.

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!