„Долината на тракийските царе“ привлича туристите

Близо 110 хиляди туристи са посетили Долината на тракийските царе през миналата година. Това съобщи за БТА д-р Момчил Маринов, директор на Исторически музей „Искра“ в Казанлък. Той уточни, че все повече туристи пристигат от Япония за Празника на розата в началото на юни. Не са малко и гостите от Франция, Германия и Великобритания.

Най-атрактивни за посетителите са копието на Казанлъшката гробница, която е под закрилата на ЮНЕСКО и Могилата „Голяма Косматка“. Артефактите от втората гробница са едно от големите археологически събития в света началото на 21 век. През 2004 година тук беше намерена бронзова глава, част от скулптура, за която се предполага, че е портретното изображение на тракийския цар Севт Трети. Той е живял през втората половина на 4 век пред Христа.

image0 (9K)

Бронзовата глава, която се съхранява в Националния археологически институт и инвентарът от погребението, което е в музей „Искра“, са част от експозицията на българската изложба „Антична Тракия“. Тя ще бъде открита в Лувъра на 15 април 2015 година.

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!