НАЙ-НОВИ:

DOVE се извиниха за неудачна, квалифицирана като расистка реклама на душ гел

Популярната козметичната марка Дав (Dove), собственост на холандския гигант Юниливър (Unilever PLC), се извини за реклама на душ гел, приета от мнозина, че е расистка. Трисекундният клип е бил качен в американската страница във Фейсбук на Dove.

Клипът представя чернокожа жена, която си сваля фланелката, изпод която се появява бяла жена, която на свой ред си сваля фланелката и се появява трета жена – азиатка.

Рекламата се прие с остри критики за расизъм заради намека, че ако ползва сапун, цветнокожата ще изсветлее.

Замисълът на компанията е бил, че жени от всички раси, т.е. с различни типове кожа, могат да ползват рекламирания сапун. Но, явно идеята се оказала неудачна.

[ad id=“226585″]

Dove заяви в Туитър и Фейсбук, че е „поел в грешна посока“ и съжалява за причинената обида.

„Това не представя разнообразието на истинската красота, ценена от Dove, която е в основата на убежденията ни, и това не трябваше да се случва,“ посочва компанията в изявление по повод рекламата, която премахна. Извиняваме се дълбоко и искрено за обидата, която може да е причинил „(клипът – бел. ред.), допълва Dove.

 Интернет потребители от целия свят реагираха и остро критикуваха рекламата.

Да си черен означава ли да си мръсен и нежелан? – пита потребителят @Social_Heretic, призовавайки за бойкот на продуктите на Dove и Юниливър.

И в миналото Dove е била обвинявана за подобни неудачни асоциации, припомня Би Би Си, цитирана от dir.bg 
През 2011 година Dove рекламираше друг свой продукт отново като вид „избелване“ чрез модели с различен тен. Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Най-нови