Dow отписа близо 300 пункта и прекъсна триседмичната си печеливша серия

Dow отписа близо 300 пункта и прекъсна триседмичната си печеливша серия

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

image0 (9K)

Основните щатски индекси отбелязаха спад в петък, тласкайки Dow Jones Industrial Average на червена територия за седмицата, тъй като опасенията от инфлация помрачиха силните данни за продажбите на дребно и по-добрите от очакванията финансови отчети, предава CNBC.

Dow изгуби 299,17 пункта и завърши седмицата на ниво от 34 687,85 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,75% до равнище от 4327,16 пункта, а технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 0,8% до ниво от 14 427,24 пункта.

Трите основни индекса завършиха седмицата със спад, прекъсвайки триседмична печеливша серия. Dow приключи седмицата с понижение от 0,52%, а S&P 500 отписа 0,97% от стойността си. Nasdaq Composite отбеляза спад от 1,87% през същия период.

Индексът на нагласите на потребителите в САЩ, изготвят от Мичиганския университет, е на ниво от 80,8 пункта през първата половина на юли спрямо 85,5 пункта миналия месец. Това е по-слабо представяне от очакванията на икономисти, които прогнозираха ръст. Данните, публикувани в петък, показаха, че очакванията за инфлация растат, а потребителите смятат, че цените ще се повишат с 4,8% през идната година, най-високото ниво от август 2008 г. насам.

Dow прекъсна ръстовете си по-рано по време на сесията, след като данните на Мичиганския университет бяха публикувани на 30-та минута след началото на търговията. Загубите нараснаха с напредването на деня и основните индекси останаха на червена територия.

През седмицата пазарът беше под влиянието на страховете от инфлация, въпреки че S&P 500 и Dow за кратко достигнаха исторически върхове. Във вторник индексът на потребителските цени показа ръст от 5,4% през юни спрямо година по-рано, най-бързия темп от близо 13 години.

Публикувани преди началото на търговията данни показаха, че продажбите на дребно са нараснали с 0,6% през юни, докато икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакваха спад от 0,4%.

Въпреки загубите за седмицата Dow все още е нагоре с 13% от началото на годината и е на 1,15% от историческия си връх. S&P 500 се повиши с 15% от началото на годината и е на 1,51% под рекордното си ниво.

Енергийните акции, които бяха най-горещата част от пазара през 2021 г., се озоваха на територията на корекцията в петък, след като цените на петрола отстъпиха от върховото си равнище. Energy Select Sector SPDR Fund отбеляза спад от 2,75% в петък. Въпреки това секторът все още е нагоре с 28% през 2021 г., като е най-добре представящият се сред 11-те основни сектора в S&P 500.

По-слабото представяне на технологичните акции също натежа на пазара в петък. Книжата на Netflix поевтиняха преди отчета на стрийминг гиганта за второто тримесечие идната седмица. Цената на акциите на Nvidia също се понижи.

Инвеститорите бяха под влиянието на силните отчети от първата голяма седмица на отчетите за второто тримесечие.

Въпреки че някои от най-големите компании в страната отчетоха стабилни печалба и приходи на фона на възстановяването на икономиката, реакцията на фондовия пазар до момента е ограничена.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 1,299% и 1,926%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути е нагоре с 0,09% до 92,71 пункта. Еврото поевтиня с 0,05% до 1,181 долара, а паундът е надолу с 0,45% до 1,377 долара. Спрямо йената щатскте пари поскъпнаха с 0,2% до 110,08 йени за долар. 

На стоковите пазари цената на петрола отбеляза ръст в петък, но регистрира най-голямото си седмично понижение от март насам заради очакванията, че повишаването на предлагането ще постави пазара под натиск. 

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 28 цента към стойността си до 73,77 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 39 цента до 72,01 долара за барел. 

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,8% до 1815 долара за тройунция. 

Източник: https://www.investor.bg/ .

(Visited 5 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!