Двама се карат, пазарът губи

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 26, 1990 г.

[ad id=“225664″]

ДВАМА СЕ КАРАТ, ПАЗАРЪТ ГУБИ
Заглавието не е опит за перифразиране на известната поговорка. В конкретния случай нашият и без това обеднял пазар действително губи. От неизкупени зеленчуци, месо, мляко, яйца от личните стопани. Не би могло да се оцени какво губят пък хората, които са вкопчени в този
ВЪЗЕЛ ОТ КОНФЛИКТИ.

[ad id=“263680″]

Те са около 66 души работници и служители от бригада „Изкупуване” при агрофирма „Загоре” в Стара Загора. Години наред този колектив се тресе от по-големи и по-малки свади и вражди – ту затихващи, ту отново разпалвани. Така е от 1984 г. със създаването на бригадата. Оформилите се групировки още тогава нарушават крехкия микроклимат в новосъздадения колектив: воюват една срещу друга обединени пък срещу трети. И като всяка война (макар и психологическа) и тази не минава без жертви. Отиват си огорчени един след друг ръководителите на бригадата Д. Генчев и Д. Недялков, напушат и други специалисти.

[ad id=“236993″]

Не успява да успокои страстите и сегашният председател Тома Рибаров, който е дошъл през 1987 г. Напротив, те достигат „горещата точка на кипенето”. Конфликтът излиза от домашни условия и по известни за днешната демокрация сценарии – петиции, възражения, декларации, става достояние на всички общински органи, на Конфедерацията на независимите синдикати, на Народното събрание. Започват проверки, срещи, следва предписание от страна на КНСБ за освобождаване на Рибаров. Последва в резултат на това предупреждение за стачка – от 26 март няма да се изкупува никаква продукция.
ОБЕКТИВНОСТТА НАЛАГА
да се върнем няколко месеца назад, до единствения случай, когато в бригадата има единомислие. Всички – и обидени, и пренебрегнати, и привилегировани (всъщност на такава основа са много от конфликтите, реагират остро на решението бригадата да се закрие и дейността на изкупуването да премине към останалите КЗС в общината. Мотивите са, че бригадата се справя с производствената си програма – самоиздържа и сафинансира се, реализира печалба. С идването на Рибаров икономическите резултати са по-добри от миналите години. През 1989 г. планът е изпълнен 134 на сто, хората са получили и цялото си възнаграждение и премии, снабдяването на кооперативния пазар със зеленчуци се подобрява. На общо събрание на 22.ХІІ. м. г. чрез гласуване се решава бригадата да остане като цяло с досегашната си дейност. След тази победа, постигната с известен компромис от страна на агрофирмата (в интерес на работата и снабдяването на населението), рухват всички добри намерения за бъдещата работа. „Ябълката на раздора” сега става Рибаров – да остане или не като ръководител. За кратко време се провеждат няколко събрания и на 20.ІІ. т.г. след избор той не получава вишегласие – резултатът е 31 „за” и 31 „против”.
Из петиция, написана от името на колектива и подписана от 38 души: „През цялото време на работа в тази бригада той (Рибаров – б.а.) създаде малка група доверени хора и само с тях работи и тях толерира, като редовно ги вози със служебната кола от град на град… дал им е двойни заплати – веднъж по щат и после на процент върху стокооборота, което е в противовес с нормативните документи… Същият през годината освен с приближените му, които работят на магазините на пазара, не се е занимавал с останалите отрасли, които са основни в бригадата – изкупуване на плодове и зеленчуци и износ на същите, изкупуване на мляко и месо. От тази дейност той не се интересува…”
Това, както и допълнителни подробности за авторитарния стил и метод на Рибаров, както и за негови грешки като ръководител, потвърдиха в нашия разговор Мария Сталева – икономист, Стоянка Ралева – „Личен състав”, Йордан Желязков – началник на отдел, Желязка Картулева – агроном и секретар на профкомитета, Желка Стойнова, закупчик. Досетливият читател разбира, че това е „едната страна”, която е организирала „фронта” срещу Рибаров.
Пред мен отрекоха, че са знаели за тази петиция и за останалите възражения Пенка Коева, счетоводителка, която работи от 1984 г. в бригадата, Елена Стоянова, счетоводителка, Радка Шомова, касиер, шофьорите Ангел Янков, Енчо Моллов, стоковедите, закупчиците и магазинерите от пазара. Трудно ми е да кажа кои от тези хора са сред „приближените” на ръководителя. Но те всички отрекоха посочените „грехове”.
Твърде много спорове поражда това как е организирано събранието за избора на Рибаров, дали хората са знаели предварително за него. Нека чуем мнението на част от участниците:
Станка Минчева, закупчик: Лично аз писах съобщението за събранието. В него не се съобщаваше, че ще се избира председател, а по-късно ни съобщиха, че ще избираме стопански съвет.
Ангел Иванов, шофьор: На това събрание присъствуваха и взеха участие с изказвания срещу Рибаров 4-5 души наши колеги, напуснали вече колектива. Освен това гласуваха и хора, които са по втори трудов договор, а те такова право нямат.
Димо Господинов, закупчик: Излязохме много търпеливи хора. Няколко души от администрацията създават този климат и те организират и манипулират останалите. Вече месеци наред не работят, а само пишат декларации.
Вълкан Добрев, закупчик: Омръзна ни. От септември никой не работи както трябва, аз не зная още с каква разценка работя….
И други от колектива, с които разговарях, не скриха огорчението си от тази атмосфера, която ежедневно ги тормози, настройва един срещу друг, дели ги на хора от „пазара” и от „бюрата”. Те виждат причините не само в ръководителя, но и в дребнавите, нелоялни и некоректни отношения помежду си.
Петнадесет души от звеното на пазара, стоковедите и закупчиците по категоричен начин заявиха пред председателя на комисията по селско стопанство в ОбНС Николай Турлаков, че не искат да се занимават с клюки, лични разправии и „шептене на ухо”, а искат да работят спокойно. Защото от това зависят както техните заплати, така и задоволяването на пазара със селскостопанска продукция. Зад техните думи стояха подписите на още 29 членове на колектива…
НЕОБХОДИМ ПОСЛЕСЛОВ
В понеделник след разговора с председателя на Общинския съвет на КНСБ Георги Райчев стачката се отложи. Така седмица започна проверка, която представители на ОбНС и КНСБ ще извършат. Защото и спестяваме някои факти, които се нуждаят от допълнително проучване. Може би проверката все пак ще даде отговор защо не се спазват някои процедурни въпроси при назначаване на ръководители и специалисти в агрофирмата, защо вече 2 г. в бригадата няма председател на профкомитета, нужна ли е толкова администрация и т.н. Не искам да спестя и това: защо ръководството на агрофирмата изчакваше твърде дълго разрешаването на конфликта от само себе си, а не се намеси по-ефективно, дори не направи опит да събере на разговор двата „фронта”. От това не спечели никой.
Недялка ФИЛИПОВА

Ваня Русева

Share
Published by
Ваня Русева

Recent Posts

Млада шофьорка помете две ученички

Едната е с опасност за живота...

54 секунди ago

МВР отчeте спад на тежките катастрофи по Великденските празници

От полицията отчитат за плюс предприетите действия и дисциплината на шофьорите...

13 минути ago

Съдът пуска Васил Божков под гаранция

Решението обаче не е окончателно...

15 минути ago

Божков оглавява листата на „Център“ в Пазарджик

Екатерина Захариева отново ще е водач на листата на ГЕРБ...

55 минути ago
image0 (9K)