Един мъж на 45 представя първата си изложба

R.Jelev_resizedРумен Желев е старозагорец, който рисува единствено за удоволствие, но запознанството му с местната художничка Атанаска Янева го провокира да покаже своите картини. Всъщност тя и Сдружение за съвременно изкуство и култура „Различният поглед“ са основните инициатори изложбата на Румен Желев да стане факт в Дома на арх. Христо Димов, в Стара Загора, на ул. „Сава Силов“ 37.

Вероятно рисувате от дете, но кога това желание се превърна в необходимост?

image0 (9K)

– Не бих казал, че някога рисуването е било за мен необходимост, по-скоро е забавление и някакъв моментен импулс, който улавям и поставям върху хартията заедно с моето чувство, поглед, колорит и емоция.

Какви техники използвате?

– Моята техника се нарича „експеримент“ – усмихва се Желев. Предвид на това, че не съм обременен от академично образование, аз пробвам всичко, но основно се изразявам чрез графиката – моливи – черни и цветни, туш, маркери. Опитвам с акварел и акрилни бои. Полето на маслото още ми е малко хлъзгаво, но възнамерявам да пробвам. Просто ми е интересно какво ще се получи…

Всичко, което видите ли Ви провокира да го нарисувате?

– Съвсем не, както отговаряхме в казармата. Аз не съм с настройката на художник, само нося някаква гама в себе си, която понякога изплува и обагря мислите ми, а те „отскачат“ до хартията. Понякога е само хрумка, но реализирана почти винаги се материализира в нещо абстрактно. Пейзажи и натюрморти почти не рисувам.

Как измисляте заглавие на картините си?

– Ами май им слагам заглавия само, когато ги качвам във фейсбук, за да ги разпознавам, а и сега именувах някои заради изложбата.

Всъщност продавате ли картините си?

– Неее, не се вземам толкова насериозно, а и картините ми изобщо не са приведени в търговски вид – нямат нито рамки, нито паспарту.

Забавлявам се, това е всичко.

Можете да разгледате изложбата на Румен Желев до средата на месец януари 2016 година в къщата на арх. Димов, до пингвините.

(Visited 101 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!