Една старозагорка на карнавала в Митенвалд с много впечатления, снимки и видео

Една старозагорка посети Германия в разгара на зимата и в сезона на традиционните карнавали там, които носят своите корени от езическите времена на германските племена, минали през католическите канони и стигнали до забавния днешен облик, на който се е насладила нашата съгражданка. Ето какво разказа тя специално за ЗАРАТА:

Сгушено в сърцето на Бавария, в района на известния зимен курорт Гармиш-Партенкирхен, само на пет километра от границата с Австрия, планинското градче Митенвалд е германски курорт с над 700-годишна европейска и световна известност. Всяка година тук и в много други германски градове се провеждат традиционни карнавали по подобие на българските. Тяхната цел, както и при нас, е прогонване на зимата. Карнавалът е средството, с което древните германи са преодолявали студа, снега и последствията от тях. Преди пролетните празници е било важно да се разделят с лошите духове на зимата. Символично това е става с гримаси и много, много шум. Има връзка и с християнската църковна година, Великден и времето на Заговезни, със страховитите маски, разпространени в Южна Германия и Австрия.

Иначе, когато наблюдавах маските, поведението и костюмите на шестващите на карнавала, констатирах, че разликата между нашите подобни празници и техните, е единствено различният бит, който сме имали с германците. Но и там Принцът е най-важният , селянинът е фигура, която връща назад в историята и местните занаяти, като символизира неустрашимостта на жителите му и накрая – девицата и нейната чистота и миловидност. Нейната роля винаги, както и на нашите карнавали, се изпълнява от мъж. Принцът  държи реч и символично  му предават ключа на града за времето на „безумните дни“.

Mittenwald (4)Възхитена съм от приказната красота на планината, която в тази част много напомня на някои от родопските поляни, на рилските езера и пиринските върхове. Всичко е много добре поддържано, чисто, приветливо, а хората са невероятно дружелюбни. На този вид празници можеш да усетиш германеца съвсем различен. Той разпуска като всеки друг човек на планетата – весели се, пее, пие, танцува. Само че когато свърши всичко, той става друг. Връща се отговорно и сериозно към ежедневието си и продължава така до следващия празник. Какво да се прави – нрави…

А градчето Митенвалд е разкошна дестинация! Духът от миналото е съхранен и там се чувстваш тиролец – нищо друго, попиваш атмосферата и немската традиция. Курортът привлича любителите на зимните спортове с едни от най-стръмните писти в Германия. Освен с чудесните условия за ски, Митенвалд е прочут с така наречената „Въздушна живопис“ – художествени платна, изрисувани върху стените на къщите. Върху сградите можеш да видиш картини както с религиозен сюжет, така и весели, забавни изображения. Сградите изглеждат невероятно!

Пистите на Митенвалд се характеризират с надморска височина от 2250 м до 945 м и с обща дължина 22 км. Тази височина гарантира качествена снежна покривка през целия зимен сезон. Мястото е популярно с денивелацията на пистите си, като максималната  е 1340 м. Най-стръмната писта в Германия се намира именно в курортната зона на Митенвалд и е с денивелация 1311 м. Тук могат да карат ски средно напредналите скиори, за които са отворени 7 писти. Начинаещите могат да се насладят на разнообразието, което могат да им предложат 6-те писти, а за експертите има две.

Почитателите на сноуборда не са забравени в Митенвалд. За тях функционира специален сноуборд парк. Но те ще останат най-доволни от преживяванията си по необработените склонове на курорта.

Със ски и сноуборд разнообразието сред спортове и развлечения в Митенвалд не свършват. Зимният курорт предлага възможности за парапланеризъм и зимни преходи, функцинират закрити плувни басеини и фитнес зали.
Задължително трябва да се посетят музея, посветен на производството на цигулки, както и работилничките, в които се изработват този инструмент, издаващ омайни звуци.

Какво да ви кажа, всичко това заслужава да се види! Незабравимо е!“

https://www.youtube.com/watch?v=fRBv-t7A8A4&ebc=ANyPxKr_VnBZ7QC9wbhFld85RRu-56wZiFqWkQcGDDUtXD1c0TrbEmqirigGyJ6MPojEyAy1lpDrPvQ2auhEjFrmmV70Pftpmg

(Visited 9 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)