Categories: Животното

Еколозите отрязани от 50 милиона за червеногушата гъска. Парите трябваше да отидат в НПО, което по традиция печели тези проекти

Националният съвет по биологично разнообразие към Министерството на околната среда и водите е отхвърлил предложението за 50 милиона лева за зелените, поискани за опазване на червеногушата гъска. Съветът отложил и с 2 години включването на нова зона в „Натура 2000” под името „Рила-буфер”.

Причината за отлагането е, че предложението е немотивирано и няма достатъчно научни доказателства за въвеждането на такава зона. Предложението за „Рила-буфер” било представено от Ирина Матеева от „Българското дружество за защита на птиците”, част от „Коалиция за да остане природа в България”.

Още в началото Матеева не пропуснала да заплаши членовете на Съвета, както и всички присъстващи, че няма да се вземат под внимание входираните становища, които се позовават на социално-икономически причини и аргументи.

На срещата присъствали и представители на общините, чиято икономика щеше да бъде засегната от обособяването на новата защитена територия, тъй като на практика всякаква човешка дейност там щеше да бъде блокирана. Присъствал е и представител на Светия синод на Българската православна църква, защото „Рила-буфер” засяга и част от земите на Рилския манастир.

49 718 500 лева трябваше да бъдат отпуснати от МОСВ и МЗХ по „Плана за действие за опазването на червеногушата гъска в България за периода 2015-2024 година”. Парите щяха да отидат в Българското дружество за защита на птиците, което „по традиция” прибира финансирането по такива проекти.

Именно БЗДП е изпълнител на един от трите европейски проекта, за които прокуратурата откри съмнения за нарушения след публикации на „Труд”. Проектът „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвач“ на обща стойност 433 759 лева ще бъде ревизиран от Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС” към Министерство на финансите.

редактор

Share
Published by
редактор

Recent Posts

Ботев и ЦСКА 1948 с реми в битката за седмото място

Двата отбора не си вкараха гол на "Колежа"...

2 часа ago

Таро прогноза за 6 – 12 май

Ето какво показват таро картите...

3 часа ago

Арх. Здравков: ЦСКА все още няма разрешително за строеж

Жалба бави издаването му за строеж на новия стадион...

4 часа ago

Славия и Арда се занулиха на Овча Купел

"Белите" вече са без шансове за седмото място...

6 часа ago
image0 (9K)