НАЙ-НОВИ:

Абсурд: ЕВН поиска 19 000 лева от абонат за електрифициране

Абонат на дружеството ЕВН е поискал електрифициране към новата му къща. От там му поискали сумата от 19 000 лева за услугата. Историята е на инж. Никола Николов.

„Аз тези 19 000 лева няма да ги платя, защото вече си имам електромер. Линията, която е построена преди 7-8 години, е захранила единия ми консуматор. И сега като построих втората къща ми трябва втора партида”, обяснява обоната пред NOVA инж. Николов.

Петър Костадинов от отдел „Комуникации” на дружеството EVN обясни, че капацитетът на мрежата, която минава покрай имота е изчерпан. А сечението на кабела на електрическия стълб не позволява присъединяването на нови абонати към него.

Абонатът е категоричен, че от енергодружеството трябва да покажат доказателства, че наистина капацитетът на кабела е изчерпан и да се въведе в експлоатация друг такъв. Това било задължително, за да има електричество в новия му дом.

„Тези близо 19 000 лева са изчислени на базата на нормативната уредба. И това не е сума, която EVN ще прибере за себе си. Това е стойността на 700-те метра линия, която ще трябва да се прекара от новия имот на клиента до трафопоста”, обясни още Костадинов.

-->

Според енергийния експерт Иван Хинов има два ефективни варианта инж. Николов да има електричество в новия си дом. Единият е да си урегулира парцела. В този случай електроразпределителното дружество ще бъде задължено да му осигури ток, съгласно нормативната уредба. Вторият начин е чрез фотоволтаичен панел. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Най-нови