Европейското по най-древния спорт в най-древния град ще бъде огласено от 25 гайди

25 гайди ще дадат официален старт на Европейското първенство по Ушу в Стара Загора

25 гайдари ще посрещнат официалните гости и състезателите на първото провеждано в България Европейско първенство по Ушу. На Античния форум в Стара Загора, на 16 май, ще бъде даден стартът на зрелищното спортно събитие.  Под мотото „Най-древният спорт в най-древния град“, в общинската спортна зала „Иван Вазов“, умения ще премерят над 700 състезатели от 32 държави. Това стана ясно по време на пресконференция на председателя на Инициативния комитет по провеждането на събитието Маноил Манев, който е и член на Изпълнителния съвет на Европейската федерация по Ушу.

Специални гости по време на откриването ще са президентът на Международната федерация по Ушу и вицепрезидент на олимпийския комитет Ю Цзайцин (Yu Zaiqing) и президентът на Китайската асоциация по Ушу Гао Хиауджун. (Gao Xiaojun).

Покана е изпратена и на министъра на спорта Красен Кралев и Стефка Костадинова, председател на Българския олимпийски комитет.

„Гайдари ще посрещнат официалните гости, а след това ще „разкажем“ на всички какви бойци е имало, има и ще има у нас, чрез „Багатур“. Впечатляващ е и подготвеният танц на „Тигъра и Дракона“, който сме виждали само по филмите с бойни изкуства, а сега ще бъде представен и у нас, благодарение на Института „Конфуций“. Част от програмата за откриването на шампионата е и ансамбъл „Българе“ със спектакъла „България през вековете“, издаде още подробности Маноил Манев.

uchu 2Той благодари на Община Стара Загора за подкрепата за изнасянето на такова мащабно първенство извън столицата.

Първите тимове пристигат в Стара Загора още на 12 май, а до 16 май общата бройка на членовете на отбори и екипите им ще надхвърли  700 души. 65 състезатели ще представят България по време на първенството, а 22 са старозагорските участници, стана ясно по време на срещата.

Освен състезателите специално за събитието под липите ще покажат техника и умения едни от най-добрите майстори в света по Винг Чун.

„Предхождащ Европейското първенство е и шампионата по Винг Чун, бойно изкуство, което доскоро не бе част от семейството на Ушу. В Стара Загора демонстрации ще направят четирима от най-добрите майстори в света“, сподели още Манев.

„Стара Загора спечели домакинството на първия Европейски шампионат, който ще се проведе в България, сред ожесточена конкуренция! Тук ще се отбележи и XXX юбилей на Европейската федерация по Ушу. По време на първенството ще се проведе и Конгреса на Европейската федерация“, допълни Маноил Манев.

Освен състезанията и демонстрациите организаторите са подготвили и богата съпътстваща програма – изложба и безплатни прожекции на китайски филми.

„Около 1 млн. лева ще влязат в Стара Загора по време на първенството“, подчерта и финансовата полза за града Маноил Манев.

За нуждата от подкрепа от страна на бизнеса, говори по време на срещата и зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. „Ресторантьорите и хотелиерите нека бъдат по-съпричастни, когато организираме подобни спортни или културни мероприятия, защото тези приходи не са за подценяване“, подчерта тя.

В пресконференцията участваха още Асен Асенов, гл. експерт „Спортни дейности“ и Петко Крумов, гл. специалист и организатор спортни бази към Община Стара Загора.


image0 (9K)