(EZ) Детските въпроси „могат ли кокошките да снасят яйца в Космоса“ и „как може да се разширява нещо безкрайно като Вселената“ затрудниха астронавтите

EZ 20:00:31 26-07-2021
IS1959EZ.031
„Ало, Космос! Говори България!“ – детски въпроси – любопитно

Детските въпроси „могат ли кокошките да снасят яйца в Космоса“ и „как може да се разширява нещо безкрайно като Вселената“ затрудниха астронавтите

от Международната космическа станция
София, 26 юли /Лора Метанова, Асен Бояджиев, БТА/
Могат ли кокошките да снасят яйца в Космоса, без те да се деформират, беше един от въпросите, които бъдещите малки учени и изследователи зададоха в рамките на събитието „Ало, Космос! Говори България“ в София тех парк, което даде възможност на деца да получат отговори директно от астронавтите на Международната космическа станция.
На въпроса на Михаил от София астронавтите Тома Песке и Марк Ван де Хей обясниха, че никога не са правили такъв експеримент, но може би в бъдеще ще направят.
Казват, че Вселената е безкрайна и се разширява, как нещо безкрайно може да се разширява – попита 10-годишният Лъчко. Много труден въпрос, хубавото на науката е, че се опитва да намери отговор на тези въпроси, надяваме се, че представител на твоето поколение ще ги даде, отговориха астронавтите.
На Михаела, която се интересуваше, ако построим асансьор до Космоса, колко ще бъде висок, те обясниха, че трябва да имаме материали с необходимата здравина и може би това ще се случи към края на настоящия век.
Седемгодишният Александър искаше да разбере как се празнуват рождените дни в Космоса. Със сигурност не палим свещи, но украсяваме с балони и се опитваме да изненадаме рожденика, за да покажем колко е специален за нас, обясниха събеседниците от Международната космическа станция.
Какво е чувството да бъдеш в открития Космос извън космическата станция, кога ще се позволи на децата да пътуват в Космоса, вярно ли е, че на Юпитер от небето валят диаманти, има ли лошо време в Космоса, бяха другите въпроси на децата. Бъдещите изследователи се интересуваха и как космическата станция оцелява при „бомбардировките“ с космически боклук, какво свързва астронавтите там, горе, какви съвети могат да ни дадат, за да живеем по-екосъобразно, как могат да се предскажат бъдещи събития, които биха застрашили земята.
След разговора, на церемония децата, селектирани за техните въпроси от над 200 участвали в конкурса, бяха отличени със сертификати и медали, на които пише „До Международната космическа станция и обратно“, а едно момче – Румен Кожухаров, спечели 50-минутен полет с пилота Николай Калайджиев над Седемте рилски езера.

/ИС/

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!