(EZ) Договор за сътрудничество между Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и БТА беше подписан в навечерието на празника на светите Седмочисленици

EZ 19:15:01 26-07-2021
GI1913EZ.023
БТА – НБКМ – споразумение

Договор за сътрудничество между Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и БТА беше подписан в навечерието на празника на светите Седмочисленици

image0 (9K)

София, 26 юли /Ирина Симеонова, БТА/
Договор за сътрудничество между Националната библиотека
„Св. св. Кирил и Методий“ /НБКМ/ и Българската телеграфна
агенция /БТА/ беше подписан в навечерието на празника на
светите Седмочисленици, в националния пресклуб на
Агенцията.
Подписа си под документа поставиха директорът на НБКМ доц. д-р Красимира Александрова и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.
В навечерието на празника на светите Седмочисленици – Кирил, Методий, Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий БТА подписва едно емблематично споразумение с най-старата културна институция на следосвобожденска България – Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, отбеляза Вълчев.
От страна на БТА споразумението се сключва в изпълнение на задължението да популяризираме българската култура, посочи Вълчев и допълни, че целта му е да се разшири максимално информацията в тази област на обществения живот. Той напомни, че БТА вече има нарочна рубрика за знание и култура, която е наречена ЛИК – на името на емблематичното списание на Агенцията.
В документа е отбелязано, че всяка седмица НБКМ ще предоставя за рубрика „Знание и култура“ писмени материали и видео информации, в които представя богатите си дейности. От друга страна, БТА ще се опита да съдейства на експертите в НБКМ за това по-добре да представят своите дейности в българските медии, включително с практически обучения, посочи още Вълчев.
Доц. д-р Красимира Александрова отбеляза, че този празник е много важен за всички българи, защото без светите Седмочисленици на практика нямаше да го има златния век на България. По думите й, има дълбока символика споразумението да бъде подписано в навечерието на този празник, защото и двете институции боравят с един и същи обект – информацията.
Коректният обмен на информация и предоставянето на информация в точното време и на точното място е именно факторът, който определя в голяма степен дейността на Националната библиотека, каза Александрова.
Кирил Вълчев отбеляза, че и в новото си качество на генерален директор на БТА ще продължи да подкрепя инициативата на Обществения съвет на НБКМ за разширяване на нейните пространства. Той посочи, че БТА ще популяризира максимално идеята за нов културен център в София, като голяма част от него да бъде посветена именно на Националната библиотека.
/ГИ/

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!