(EZ) Какво бихте донесли от космоса като подарък за едно дете е първият детски въпрос към астронавтите на Международната космическа станция

EZ 19:24:31 26-07-2021
GI1923EZ.027
„Ало, Космос! Говори България!“ – разговор – астронавти – начало

Какво бихте донесли от космоса като подарък за едно дете е първият детски въпрос към астронавтите на Международната космическа станция

image0 (9K)

София, 26 юли /Лора Метанова, Асен Бояджиев, БТА/
Какво бихте донесли от космоса като подарък за едно дете е
първият детски въпрос към астронавтите на Международната
космическа станция в рамките на събитието „Ало, Космос!
Говори България“, което се провежда днес в София.
В 18.00 часа започна разговорът на деца с астронавтите и първият въпрос беше на 7-годишната София от столицата.
Минути преди началото на връзката с астронавтите президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси определи като следващата голяма цел да имаме трети български астронавт. Сигурен съм, че един от следващите български астронавти е тук сред нас, каза той, минути преди да бъде осъществена връзката с Международната космическа станция.
Министърът на образованието в служебния кабинет Николай Денков си спомни как, когато е бил дете, всички са тръпнели какво ще се случи при всеки полет, който да давали по телевизията. Разбирахме колко е опасно, но и знаехме колко е вълнуващо, отбеляза той. Мечтайте, а институциите трябва да направят необходимото, за да станат вашите мечти реалност, обърна се той към децата.
Посланикът на САЩ Херо Мустафа отбеляза, че събитието е показателно за дълбоката връзка между двете ни страни в областта на науката и образованието. Ние сме вдъхновени от всичко постигнато от НАСА и сме благодарни да участваме в чудото, наречено космическо пътувания, коментира тя. Стремежът да изследваш, да се разрастваш, да пристъпваш извън границите е чисто човешко качество, което се доказва най-силно на борда на Международната космическа станция, посочи посланик Мустафа. САЩ и България си сътрудничат във всички СТЕМ области, това сътрудничество показва какво можем да постигнем когато работим заедно и когато следваме нашата естествена любознателност, коментира тя и пожела на децата никога да не спират да се стремят към звездите.
Във видеообръщение децата поздрави и първият български космонавт Георги Иванов. Той им пожела да не спират да мечтаят за Космоса. Ще общувате на живо с астронавтите и ще можете да им зададете всички въпроси, които ви вълнуват, надявам се това да се превърне в добра традиция, каза Иванов.

/ГИ/

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!