(EZ) Успешно завърши обучението на стажант-аташетата от випуск „Стоян Петров-Чомаков“ на Дипломатическия институт

Стажант-аташетата от випуск „Стоян Петров-Чомаков на Дипломатическия институт с министъра на външните работи на България Светлан Стоев, директора на Дипломатическия институт Таня Михайлова и постоянния секретар на МВнР Иван Кондов по време на церемонията по връчване на сертификатите им в зала „Договори“ на МВнР.

На 22 юли 2021 г. успешно завърши обучението на XVI випуск стажант-аташета „Стоян Петров-Чомаков“ на Дипломатическия институт. Министърът на външните работи, г-н Светлан Стоев, лично връчи сертификатите на бъдещите дипломати.

Искрено вярвам в новата енергия, която се влива в това министерство. Тя е необходима, защото вие сте тези, които носят новите идеи. Ще получите знанията от нас, от институционалната памет на Министерството, но в същото време вие сте тези, които ще дават нови идеи как да се реализират нашите национални интереси“, заяви Светлан Стоев на тържествената церемония в зала „Договори“ на МВнР.

Министър Стоев оцени ролята на Дипломатическия институт към МВнР като утвърдила се институция за обучение в сферата на дипломацията. „Самият факт, че в курса на XVI-ия випуск стажантаташета има 10 тематични модула, показва, че предизвикателствата в света днес са много поголеми в сравнение с преди 35 г., когато аз постъпих в Министерството“, каза Светлан Стоев.

Стажантаташетата преминаха тримесечен курс на обучение, който включваше тематични модули в сферата на дипломацията, дипломатическия протокол, консулската дипломация, международното право и др. В рамките на своето обучение те имаха възможност да се срещнат с двама бивши външни министри на България, сред които гжа Надежда Нейнски, министър на външните работи в периода 1997-2001 г., и др Соломон Паси, основател е президент на Атлантическия клуб в България и министър на външните работи в периода 2001-2005 г.

Стажантаташетата имаха удоволствието да се срещнат с дипломати от посолствата на Германия, САЩ, Черна Гора, Косово и др., акредитирани в България. Курсистите имаха възможност да участват и в онлайн лекции на наши посланици и дипломати от Сеул, Техеран, Мюнхен и др.  

Те участваха активно и в публични форуми, сред които дискусия със словенския посланик в България, Н.Пр. Анжей Франгеш, и българския външен министър Светлан Стоев, посветена на представянето на приоритетите и програмата на започналото на 1 юли Председателство на Словения на Съвета на ЕС.

Утвърдени професори, преподаватели и журналисти, сред които проф. Ингрид Шикова и проф. Иванка Мавродиева от СУ „Св. Климент Охридски“, проф. Христо Пимпирев, председател на УС на Българския антарктически институт, проф. Владимир Чуков, генералният директор на БТА Кирил Вълчев  и журналистът Георги Милков, изнесоха лекции пред стажантаташетата.

Обучителната програма на младите дипломати приключи с изготвяне и публична защита на експертни доклади по теми от областта на международните отношения и външната политика. Успешното участие в курса е едно от задължителните условия за явяване пред Кариерна комисия и получаване на първи дипломатически ранг „аташе“ в МВнР.

Директорът на Дипломатическия институт Таня Михайлова благодари на експертите от Министерството и други институции, както и на служителите на Института, дали принос за успешното провеждане на присъствения курс в  условията на пандемията от коронавирус. Тя обяви и традиционните поощрения за найуспешно представилите се курсистичетири от експертните доклади на младите дипломати ще бъдат публикувани в зимния брой на списаниеДипломация“ на Дипломатическия институт, два от докладите ще бъдат публикувани в следващото издание на сборникаЕнергийна и климатична дипломация“, двама курсисти са номинирани за участие в Европейската дипломатическа програмадруги двамав Зимното училище по дипломация, организирано от Дипломатическия институт, и един за участие в стаж в Посолството на Кралство Нидерландия в София.

Източник: Дипломатическия институт към МВнР

Източник: http://www.bta.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!