НАЙ-НОВИ:

Foreign Policy: Тихомълком Байдън отменя санкциите за „Северен поток“ 2

Foreign Policy: Тихомълком Байдън отменя санкциите за "Северен поток" 2

Снимка: Архив Ройтерс

Докато Русия трупа войски по границата с Украйна, администрацията на американския президент Джо Байдън тихомълком лобира за спорния газопровод „Северен поток“ 2, пише Foreign Policy. Според изданието Белият дом се опитва санкции срещу проекта да не бъдат включени в проекта за изменение на закона за отбрана.

Източници на Foreign Policy коментират, че държавният секретар Антъни Блинкен и редица негови сътрудници коментират темата с представители на Сената през последните дни. Призивите са да бъдат отменени проектите за промени, по силата на които биха били наложени санкции срещу организации, включително и германски, които са свързани с газопровода.

Говорител на институцията официално нито потвърди, нито отрече тази информация. „Нямаме навика да обсъждаме проекти за промени в законодателството“, коментира той пред изданието.

Още по темата

Тези действия обаче са разгневили и републиканците, и демократите в Конгреса. Според тях по този начин се възпрепятства способността да бъдат налагани, разширявани или отменяни санкции и това може да създаде прецеденти и по други режими, допълват източниците на Foreign Policy.

Камарата на представителите вече одобри промени в нормативния акт, които предвиждат възможност за санкции срещу „Северен поток“ 2. Преди дни и Държавният департамент представи списък с възможни лица, срещу които да бъдат наложени ограничения. В него беше включена руската компания Transadria.

Служители в Конгреса са категорични, че позицията, която излага администрацията в момента е изненадваща – да не бъде засегната Германия, която би била ключов съюзник на Запада, ако Русия отново нахлуе в Украйна. В същото време Германия е крайният „бенефициент“ на газа по „Северен поток“ 2, който заобикаля Украйна и така нарушава енергийната сигурност на страната, допълват те.

През лятото САЩ и Германия се разбраха „Северен поток“ 2 да бъде допуснат, но ако Русия реши да го използва като геополитическо оръжие – да бъде даден отпор. Според много анализатори Москва вече се намесва на газовия пазар в Европа – „Газпром“ изпълнява ангажиментите си по договорите, но остави празни газохранилищата на континента, което създаде напрежение.

Руската компания до последно нагнетяваше газ в газохранилищата на руска територия и остави малко свободни количества за съоръженията, които управлява на територията на Европа.

Строителството на „Северен поток“ 2 приключи в началото на септември и оттогава тече сертификацията на проекта от германските власти. В момента процедурата обаче е замразена, докато проектната компания приведе в съответствие на германското законодателство проекта – тя трябва да регистрира отделна компания, която да управлява „Северен поток“ 2, на територията на Германия.

Новата дъщерна компания трябва да докаже, че е независима от „Газпром“ и има капацитета да управлява дейността на газопровода.

източник https://www.investor.bg/………… ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

[post-views]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Left Menu Icon