Fox News: Пътят на Байдън е открит. Тръмп: Това е измама, срам!

Пътят на Джо Байдън към Белия Дом е открит, според предвижданията на Fox News. Според последните резултати след преброяването на 95% от бюлетините, кандидатът на Демократическата партия излиза напред в Мичиган с близо 20 000. Ако победи в ключовия колбеащ се щат с 16 електори и броенето на гласовете в другите нерешени щати продължи да се развива в негова полза, което е много вероятно, той ще събере нужните му за президентството 270 гласа в т.нар. Изборна колегия.

Според предварителните данни Байдън води в Уисконсин и Мичиган, а Тръмп в останалите три щата.

Гласуването в Мичиган, Уисконсин, Пенсилвания, Северна Каролина и Джорджия ще реши кой ще бъде следващият президент на САЩ.

image0 (9K)

По-рано, малко след края на изборния ден в изявление от Белия дом Доналд Тръмп отправи обвинението, че демократите се канят да фалшифицират резултатите и обяви, че вече е победител. „Това е измама за американската общественост“, каза президентът. „Това е срам за страната ни. Бяхме готови да спечелим тези избори. Честно казано, ние спечелихме тези избори“, каза той.

Президентът обеща резултатите да бъдат оспорени от Върховния съд на САЩ. „Ще стигнем до Върховния съд. Искаме броенето на бюлетините да бъде прекратено “, каза Тръмп.

Това е в унисон с тезата, която той лансира още от края на лятото, когато в някои щати бе позволено и разширено задочното гласуване по пощата като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса. От тази възможност се възползваха рекордните над 100 милиона души.

Към 17 часа българско време обаче, според предвижданията на Fox News, сегашният президент е загубил преднината си от 100 хиляди гласа в колебаещия се щат Уисконсин и при 95% преброени бюлетини изостава с над 20 000 гласа, при положение, че остава да бъдат отчетени гласовете от най-големия град Милуоки, традиционна крепост на Демократическата партия.

Ако той прибави 26 от Уисконсин и Мичиган, стават 264.

Така решаващи за победата стават 6-те електора на Невада, с които Джо Байдън ще стане 46-ият президент на Съединените американски щати.

В Невада нещата изглеждат добре за бившия вицепрезидент на Барак Обама. Той има преднина от над 7 000 гласа и очаква тя да се увеличи в големите градове Лас Вегас и Рино.

По този начин дори Тръмп да спечели Джорджия (16 електора), Северна Каролина (15 електора) и Пенсилвания (20 електора), пак според предвижданията на Fox News, той ще събере едва 264 електора.

Все още президентът трябва да защити преднината си в всички оставащи спорни щати. А в някои от тях това изглежда доста трудно – в Пенсилвания също остават непреброени гласовете по пощата, където противниците му имат сериозно надмощие и тези от големите градски центрове – Питсбърг и Филаделфия, където традиционно демократите имат сериозно надмощие. Там остава да се преброят около една четвърт от бюлетините. Развръзката в този щат може да настъпи чак в петък, когато се очаква да бъдат обявени официалните предварителни резултати.

Подаването на информация от Северна Каролина и Джорджия спря на 95% няколко часа след края на изборите в тези щати. И на двете места Тръмп има преднина от около 100 хиляди гласа с възможност да я загуби.

„Фокус“

(Visited 5 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!