Френски журналисти заснеха тракийските съкровища

Екип от журналисти от най-влиятелните френски медии е дошъл днес Казанлък, за да заснеме всички тракийски съкровища, които ще гостуват в „Лувъра“ в българската изложба.
Журналистите са посетили Казанлъшката тракийска гробница, гробниците „Голяма Косматка“, „Оструша“, „Шушманец“ и трезора на историческия музей „Искра“, където се съхранява голяма част от находките, открити в Долината на тракийските царе. На френските читатели ще бъде показано не само великолепието на тракийските съкровища, но и архитектурните паметници и местата, където са били открити.
Експонатите ще бъдат изложени в „Лувъра“, от 15 април до 20 юли. Освен артефактите от Казанлъшката долина, ще гостуват в музея и Панагюрското, Рогозенското, Боровското, Свещарското, Летнишкото, Дуванлийското съкровища. В Париж ще бъдат показани и предмети от бита на траките – керамични и бронзови съдове, монети. В мащабното представяне на съкровищата на България участват 325 експоната с общо 1628 предмета. Те са така подбрани, че да дават най-пълна представа за бита и културата на одриси и гети.

sykrovishte 2 sykrovishte 3

image0 (9K)

sykrovishte 4 sykrovishte 5

(Visited 5 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!