Гърция посегна на мартеницата! Не била българска, а гръцка традиция

Мартеницата и обичаят да се подаряват фигурки от червен и бял конец бил гръцки обичай, а не български, твърди едно от авторитетните електронни издания в южната ни съседка – „Greek reporter“.

В статия, която е озаглавена „Древногръцката мартенска традиция“, се твърди: „Според пролетната традиция, наречена „Марти“ или „Марта“ възрастните и децата носели малки гривни или гердани, направени от червени и бели вълнени конци от 1 до 31 март. Тази традиция се е появила най-напред в древна Гърция и след това се е разпространила по целия Балкански полуостров“.

image0 (9K)

„Вярвало се, че обичаят „Марти“ идва от древна Гърция и по-точно бил свързан с провеждането на „Елeвзинските мистерии“ – ритуали, провеждани в чест на богинята на плодородието Деметра и нейната дъщеря Персефона. Хората, които са участвали в тези ритуали, трябвало да носят подобни гривни, наречени „кроки“ на дясната си ръка или на левия крак. Тези гривни се носели и днес, а повечето гърци си ги слагали в последния ден на февруари. Според вярванията гривните от червен и бял конец предпазвали от здравословни неразположения и пазели кожата на лицето от силните пролетни ветрове“, пише изданието „Greek reporter“, цитирано от БЛИЦ.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!