Categories: БТА

(GE) Младежи дискутират във Варшава изменението на климата и предизвикателствата в здравеопазването за Европейския съюз

GE 07:06:01 07-01-2022
DI0702GE.012
Варшава – конференция – „Бъдещето на Европа“

Младежи дискутират във Варшава изменението
на климата и предизвикателствата
в здравеопазването за Европейския съюз

Варшава, 7 януари /спец. пратеници на БТА Елица Иванова, Мартин Пенев/
Двеста участници обсъждат последиците от изменението на климата, екологичните въпроси и новите здравни предизвикателства за Европейския съюз от днес до 9 януари /неделя/ във Варшава.
Срещата е част от Конференцията за бъдещето на Европа. Тя поставя гражданите в центъра на дискусията за това как трябва да се промени Европейският съюз.
Дворецът на културата и науката във Варшава и Кампусът на Колежа на Европа в Натолин са домакини на тридневния форум.
Участниците са представители от всички държави-членки и са с различен профил и възраст. Те ще изготвят препоръките си на базата на работата си в предишните две сесии, организирани в Страсбург в края на миналата година.
Участниците ще се съсредоточат върху подобряването на начина на живот, опазването на околната среда и здравето ни, пренасочването на икономиката и потреблението, както и изграждането на общество, ориентирано към устойчиво потребление и грижа за всеки.
Разискванията по време на срещите се основават на мненията на гражданите, събрани от цяла Европа, в рамките на Многоезичната цифрова платформа, както и на подкрепата и презентациите на представители на академичните среди.
Участниците са избрани на случаен принцип от независимо дружество за проучване на общественото мнение. За подбора са използвани методологии, които гарантират, че са представителни за многообразието на Европейския съюз по отношение на географски произход, пол, възраст, социално-икономическо положение и ниво на образование.
Всеки панел ще изготви препоръки, които ще бъдат включени в пленарната сесия на конференцията, която след това ще представи предложения за бъдещето на Европа.
Общо 80 представители на гражданските панели, от които най-малко една трета са на възраст между 16 и 25 години, ще участват в пленарните сесии на конференцията. Те ще представят резултатите от своите обсъждания и ще ги дискутират с членове на Европейския парламент, политици, европейски комисари и представители на европейските институции и на гражданското общество.

/ДБИ/

Източник: http://www.bta.bg/

Arhiv

Share
Published by
Arhiv