ГЕРБ и ДПС оставиха високи заплатите на ръководството на БНБ

На фона на протестите, свързани с орязването на социалните придобивки на полицаите, депутатите от ГЕРБ и ДПС оставиха високи заплатите на управителя на БНБ. Двете партии отхвърли предложението на Реформаторския блок месечното възнаграждение на управителя на БНБ да стане 95 на сто от заплатата на председателя на Народното събрание, а заплатите на подуправителите – 90 на сто от тази на гуверньора.

Със законопроекта се предлагаха и промени, с които се регламентираха възнагражденията на ръководствата и служителите на Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за регулиране на съобщенията, КФН, КЕВР и СЕМ, също в съответствие със заплатата на председателя на парламента.

Реформаторите настояха допълнителното възнаграждение да не може да надхвърля основната заплата за съответния месец. От ПФ и БСП-Лява България приветстваха предложените промени. От ГЕРБ обаче бяха категорични, че БНБ осъществява своята дейност в банковия сектор, където заплатите на работещите, не само на управителите, са значително над средните заплати на други финансисти извън банковия сектор. Затова не било нормално един надзорен орган, който дава и отнема лицензи и следи защитения интерес на клиентите да взема в пъти по-ниски заплати от работещите в банките и от инспекторите.

Реформаторите обаче срещнаха подкрепа в лицето на левицата.

Странно е, че в тази година, в която претърпяваме и фалит на банка се раздават големи допълнителни възнаграждения, каза червеният депутат Янаки Стоилов. Той остана на позиция да не се премахва бонуса , а да бъде публично обявен.

От ДПС уточниха, че в случая трябвало да се преценява значимостта на труда в публичния сектор, като БНБ била абсолютно независима институция и нямало задължението дори да праща на парламента своя бюджет за приемане или отхвърляне.


image0 (9K)