Гледката от скалите „Винишки камък“ край Мъглиж е вдъхновяваща (снимки)

Мъглиж е малко градче в подножието на Стара планина. Намира се на около 24 километра северно от Стара Загора.

В града има много забележителности, които си заслужава да се посетят – старинният манастир „Свети Николай“, православният храм „Свети Димитър“, водопадите Голямият скок и Малкият скок и много други.

Безспорен туристически интерес предизвиква природозащитеният обект „Винишки камък“. Намира се северно над Мъглижкия манастир и представлява издигащи се огромни скали.

Родолюбив българин е вкопал в тях иконата „Света Троица“:

ikona_resized

За Винишки камъксе носят много предания. Известни са и различни наименования за скалното образувание: Винишки камък, Вишни камък, Войнишки камък. Според някои източници на въпросното място са се събирали предишните български старовременни войници от Мъглиж, за да се веселят, със своите брони, здрави боздугани и с острите си стрели, окичени с хубави цветя. Според легендите там се е намирал параклис „Света Марина“, а в скалите на самият връх все още има изворче. Друго предание гласи, че този камък е бил посветен на бога Вишна, защото е висок. Говори се, че в стари времена „Винишки камък“ е служел като място за почитание, където са се молили монаси от околните манастири.

[ad id=“225664″]

Днес на върха на скалата е издигнат голям кръст, който се съзира отдалеч.

Гледката, която се открива от високите скали към долината и към планината наоколо е вдъхновяваща. Вижда се манастирът, Мъглиж, съседното Тулово… Красотата е неописуема.

Тръгвайки по пътеката, следвайки маркировката след около 1,5 -2 километра ще достигнете до въпросните скали. На мястото има барбекю, където може да си направите чудесен пикник сред прекрасната природа.

За най-издръжливите маршрутът продължава до върха, наречен Попък.

Районът е подходящ и за скален алпинизъм.

Посетете „Винишки камък“ край Мъглиж – изживяването е незабравимо!


image0 (9K)